Ishavspirater – Frida Nilsson

Nu ska jag berätta, om min syster.

Verkar den hör meningen bekant? Ja, det finns mycket av Astrid Lindgrens berättararv i Frida Nilssons nya bok Ishavspirater och även om det kanske inte går att jämföra, bara tanken är väl lite orättvis, så är det ett mycket fint förvaltat arv.

ishavspiraterSiri och Mikki bor på en ö i Ishavet, och deras största skräck är Ishavspiraterna. Ishavspiraterna, ledda av den legendariske Kapten Vitskägg, rövar bort barn som aldrig mer ser dagsljuset igen utan bara det svarta innanmätet i Kapten Vitskäggs diamantgruva. Ingen kommer nämligen in i de låga gruvhångarna som små barn gör. Ett barn som rövats bort av Ishavspiraterna, det är ett förlorat barn och den dag som Siris lillasyster Mikki blir bortrövad gräver det sig ett hål allt djupare i Siris hjärta. Men som Astrid Lindgren skulle ha sagt, så finns det vissa saker man måste göra och Siri rymmer för att leta reda på Mikki och rädda henne ur Vitskäggs onda käftar. Det blir en väg kantad av faror, av Vitvargar och sjöfolk, och av människor som glömt hur det är att vara barn.

Det är inte bara i språket, i vissa ord och meningar, som jag tänker på Astrid Lindgren när jag läser Ishavspirater. Mycket av det som gör Lindgrens böcker så bra, den fint beskrivna sorgen, det mod som återfinns på ett alldeles oväntat håll, systraskapet och brödraskapet, vänskapen, äventyret, det spår av ett hjärta som ryms längst inne i de svartaste av själar, mycket av det finns i Frida Nilssons berättelse om Siri och Mikki. Men det är heller ingen kopia, utan står kavat på sina egna storasystersben. Det är en berättelse om barndom, om vuxenvärlden, om att fortsätta få vara ett barn och att ta på sig en vuxens ansvar. Jag älskade att fara på äventyr med Siri, faktiskt hade jag svårt att alls lägga ifrån mig boken och jag tycker den mycket välförtjänt blev augustprisnominerad.

NoK, 2015.

2 reaktioner på ”Ishavspirater – Frida Nilsson

Kommentera