Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag – Sara Ohlsson

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag är inte bara en bok med en väldigt fångande titel utan också en oerhört träffsäker ungdomsbok – en sådan som inte väjer för att dra fram alla de smutsfläckar och skamkänslor som kan följa med i tankarna hos ungdomar, en sådan som jag hade velat läsa för tio år sedan.

Det är svårt att skriva bra för ungdomar. I många böcker försöker författaren överdriva och skriver något slags banalt slangspråk som inte alls fungerar, och i några känns inte ungdomarna alls som ungdomar utan som fabricerade, mindre vuxna. Sara Ohlssons debutbok lyckas lägga sig precis mitt i mellan och precis rätt, språket är inte det minsta töntigt men närheten till Olivia, Tor, John, Emma och de andra går verkligen att ta på. Jag lever mig in i deras värld, jag sörjer med Olivia när John gör slut med henne efter tre år och jag känner så väl igen känslan av utanförskap, att ingen förstår, att allt blir fel.

Det är också en bok som inte hymlar med ungdomars sexualitet eller försöker styrka myten om killars kåthet och tjejers ovilja. Det är öppet och ärligt och jag tycker mycket om det. Mycket känner man igen, även om man kanske inte själv var någon av karaktärerna så fanns de där. Ändå är de inte klyschor utan känns så himla levande och jag önskar att boken kunde fortsätta en bra stund till.

Gilla Böcker, 2011.

0 reaktioner på ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag – Sara Ohlsson

Kommentera