Jag glömmer aldrig Milton

Kulturkollo ber oss att denna vecka lista oförglömliga TV-minnen. Många verkar, naturligt nog, handla om hemska händelser runtom i världen men min första tanke var faktiskt något jag minns med värme och glädje, även om viss sorg är inblandat.

Jag var en nyfrälst pytteliten hästtjej när Milton och John Whitaker var som allra mest kända över världen på 1990- talet. Milton var ”sagohästen” som vann Världscupen i hoppning två gånger och vann in mer prispengar än någon häst utanför galoppvärlden någonsin gjort, då. Milton var en sensation, otroligt omskriven och hyllad över hela hästvärlden. Jag var för liten för att minnas när de vann Världscupen men jag minns hur andäktigt jag såg honom på TV under Göteborg Horse Show. Milton pensionerades 1994 men gjorde innan det en avslutande uppvisningsturné, bland annat i Göteborg. Publiken var helt extatisk och Tina Turners låt Simply the Best spelades, en låt jag sedan dess alltid förknippar med Milton. Jag var åtta år då och bland samlarkorten för hopphästar var Milton den allra största skatten. Jag hade tre.

När jag började rida på ridskola ungefär ett år tidigare ville jag så gärna rida på en vit häst att jag fick mamma att ringa ridskolan innan och tjata att jag skulle få det. Det fick jag, hästen var då nästan pensionärsfärdige gråspräckliga Silver som mest lallade runt med sexåringar på ryggen på barnridningen. Silver blev min favorit och jag grät när han dog. Jag grät när Milton dog 1999 och jag får alltid tårar i ögonen när jag ser honom på bild. Vilken lycka han gav så många hästälskare! Inte bara i hur fantastisk han var och hur vacker, utan också i den uppenbara hoppglädjen och de många skutt han tog efter varje runda. Miltons historia och hans ägare Caroline Bradley som dog tidigt rörde många. Lyckan när jag sedermera fick min alldeles egna vita sagohäst var förstås obeskrivlig.

Här kan du se en del av Miltons avslutningsshow.

Här kan du se honom vinna Världscupen 1990.

Här kan du läsa mer (Wikipedia).

4 reaktioner på ”Jag glömmer aldrig Milton

Kommentera