Jag har en nyvaknad kärlek

Och den är till noveller.

Jag har alltid sagt att jag är en sådan person som inte läser noveller. Nåväl, alla kan ju ändra sig och jag vet inte om det håller i sig men just nu är noveller min perfekta form av läsning. Jag pluggar lite mer än heltid och sitter ofta på föreläsningar eller läser kurslitteratur på dagarna, vissa dagar jobbar jag också på kvällen och när man kommer vid vid 23-tiden och är alldeles för igång för att sova är en novell på 15-20 sidor helt enkelt alldeles perfekt!

Eller på morgonen, innan man orkat gå de tio stegen till kaffebryggaren och inte är tillräckligt vaken för att läsa kurslitteratur – då fungerar det också finfint.

Eller när man sitter och väntar på tåg- eller bussbyte, som jag gör ganska ofta nuförtiden eftersom jag pendlar mellan två städer.

Det finns helt enkelt väldigt många novelltillfällen i mitt liv just nu. De senaste månaderna har jag läst Johan Theorins På stort alvar som jag fick på bokbytet i Stockholm i december, nu läser jag antologin Vampires av David J. Skal och efter det ska jag börja med Brinnande livet av Alice Munro som Anna tipsade mig om (Anna har också en novellvåg kluckandes inne på bloggen, kolla absolut in!)

Gillar du noveller?

9 reaktioner på ”Jag har en nyvaknad kärlek

  1. ”Jag pluggar lite mer än heltid och sitter ofta på föreläsningar eller läser kurslitteratur på dagarna, vissa dagar jobbar jag också på kvällen”.

    Arma människa, hur orkar du? Men för att svara på din fråga, mja, jag läser betydligt mer romaner än noveller. Fast en och annan novell slinker väl också ner.

  2. Jag läste Tjechovs ”Damen med hunden och andra noveller” för några år sedan, och blev grymt imponerad av hans berättarkonst.

    1. Åh, att Tjechov skrivit noveller har jag knappt tänkt på. Har läst något drama av honom tror jag. Den ska jag absolut kolla in!

  3. Jag fullkomligt älskar noveller (överlag)! (: Gillar att skriva noveller av kortare karaktär och i ungdomsstuk därtill… Noveller blir för mig ofta fragmentariska berättelser som berör eller ögonblicksberättelser som jag brukar vara glad över att ha fått ta del av. (:

    1. Ja, det brukar vara det som är det fina med noveller! Jag tycker ofta det är svårare att skriva kort och kärnfullt, noveller är verkligen en konst när de är fina!

Kommentera