Jag ska bara

Den här veckan har vi läst småbarnsbilderböcker och tvåordsbilderböcker i min kurs Bilderbokens teoretiska och estetiska perspektiv. Det är jätteintressant. En av sakerna som är intressant är bara själva grejen, inte trodde jag för tio år sedan att jag skulle sitta och analysera pekböcker i en litteraturvetenskaplig kurs på avancerad nivå på universitetet. Men det visar ju bara på vad livet har att erbjuda och på att det finns så otroligt mycket mer i litteraturen än vad man tror.

En av bilderböckerna vi läser är God natt, Alfons Åberg. Ni vet. Ni vet säkert. Det är den där Alfons inte vill gå och lägga sig och innan han ska sova vill han bara ha ett glas vatten. Och kissa. Och ha nallen. Och det ena med det sjuttiofjärde. Han ”ska bara”.

Den här boken är så himla fin. Inte bara för att jag känner igen den så väl från när jag själv var liten, utan också för att det där med ”ska bara” verkligen hänger med en hela livet. Gunilla Bergström är ju rätt finurlig när hon avslutar boken med att det är pappan som ”ska bara”. Ska bara läsa tidningen först. Det gör verkligen boken till en allåldersbok.

9789129665512_200_god-natt-alfons-aberg_kartonnage

På mitt jobb ska jag ”bara” väldigt mycket. Jag ska gå hem nu, jag ska bara plåstra om den här boken först. Jag ska lägga den här bokbeställningen, jag ska bara göra klart den här skyltningen först. Jag tror att det har att göra med att mitt jobb är så fascinerande varierat, jag gör verkligen inte en sak utan hundra och det är jätteroligt. Och fortfarande ska jag ”bara” göra en massa saker innan jag går och lägger mig, precis som Alfons. Framförallt så ska jag bara läsa en sida till.

Känns det igen? Vårat förra tema på kursen var ”bilderboken som allålderslitteratur”. Jag tror att mer än en vuxen, vid sidan om barnen, känner igen sig i alla Alfons ”ska bara” och just att bilderböcker kan tilltala alla åldrar är något jag tycker är himla fint. Jag har verkligen återupptäckt bilderboken det här året, både med den här kursen och mitt nya jobb och det är något jag är väldigt tacksam för.

2 reaktioner på ”Jag ska bara

Kommentera