Jellicoe Road – Melina Marchetta

Jag minns kärlek. Det är det jag hela tiden måste komma ihåg. Det är konstigt hur man kan glömma allting utom att det fanns personer som älskade en. Kanske är det därför människor har så svårt att komma över sina kärlekshistorier. Det är inte smärtan de ska lägga bakom sig, det är kärleken.

De första sidorna i Jellicoe Road är ganska spretiga och förvirrande och det går inte att få något egentligt grepp om historien, men ungefär femtio sidor in börjar de lösa trådarna fläta ihop sig och hitta varandra och jag inser att det är en genial inledning: Taylor Markham som går på internatskolan i Jellicoe är nämligen ganska precis så vilse som läsaren känner sig.

Det dröjer inte länge innan jag är totalt fast i historien, undrar över hur allting egentligen hänger ihop och fascineras av karaktärernas djup. På Jellicoe utspelar det sig ett territoriekrig mellan internatskolan, ortsbefolkningen och militärskolan och de tre ledarna utgör en slags grundpelare i en historia som från början kan verka förvirrande men som under läsningens gång utkristalliseras till en delvis mörk, delvis rolig och väldigt kärleksfull historia.

Taylor Markham är ledare för skolan, Chaz Santangelo för ortsbefolkningen och Jonah Griggs för militärerna – de tre är både lika och olika och konstellationen leder till flera sammandrabbningar som tar berättelsen vidare och vidare. För mitt i territoriekriget letar Taylor efter sin mamma som övergav henne när hon var elva år, mitt i historien dyker det upp en annan som först långt efteråt får sin förklaring och desutom finns det en kärlekshistoria som är så enkel och vacker att jag mot slutet av läsningen inte kan låta bli att gråta en skvätt.

Jag tyckte om Jellicoe Road redan från början, men under andra halvan av boken – när humorn till viss del får ge vika för lika delar tragedi och sorg som kärlek och vänskapsband – börjar jag verkligen älska den. Det här är en bok jag kommer läsa om flera gånger, både för att kolla så att jag verkligen förstod allting och för att jag inte kommer kunna låta bli. Det är också en bok som från början kan verka som en blyg och förvirrande liten humorhistoria men som slutar som ett fyrverkeri av kärlek, sorg och tappra försök att förlika sig med sitt förflutna.

X-Publishing, 2012.

Bokhora- Johanna har också läst och En bokcirkel för alla har just nu bloggprat om Jellicoe Road.

Köp den här eller här.

7 reaktioner på ”Jellicoe Road – Melina Marchetta

  1. Mm.. jag älskar den också faktiskt men befarar att den där förvirrande inledningen tyvärr kommer att skrämma bort en hel del ungdomar som annars skulle älska den! Jag hoppas så att de fortsätter och ger den en chans, men jag har dagligen tonåringar hos mig som ”vill ha en bok man kommer in i direkt” eller som lämnar tillbaka böcker e inte gillat eller förstått efter 5 sidor..:( Jag menar, det är ju en historia som så mååånga skulle kunna tycka om, man får prata sig varm om att den blir mindre rörig en liten bit in i boken, kanske..

    1. Ja, eller hur! Man får nog göra det när man rekommenderar den, säga till att de får ha lite tålamod 🙂

Kommentera