Jenny S – Denise Rudberg

”Jenny lever lycklig med sin pojkvän och trivs med jobbet på banken i lilla Habo utanför Jönköping. Efter en trasslig uppväxt har hon inte längre någon kontakt med sina föräldrar. Jocke och deras liv tillsammans är allt hon har.
När Jocke i ett brev lämnar Jenny och hon dessutom upptäcker att han har ett förhållande med hennes bästa väninna rasar allt. Inom några timmar har hon sagt upp sig, packat sina väskor och givit sig av till Stockholm där hon inte känner någon.
Efter några sömnlösa veckor på ett nedgånget ungkarlshotell måste hon ta itu med sitt liv. Hon får jobb som assistent på en mäklarfirma och som hundvakt åt Greta, vars ägare Per och Bo tar sig an Jenny och de blir vänner. Hon får åter en fast punkt i tillvaron, men så händer något som tvingar Jenny tillbaka till hemstaden och till sitt gamla liv.”

Jenny S är en ”tjej-tar-revansch-roman” och egentligen en ganska menlös sådan. Det är en typisk och ganska tunn historia som dessutom är väldigt förutsägbar, men ändå så pass intressant och dessutom lättläst att den går att läsa från pärm till pärm utan problem. Vad som är befriande är att den inte innehåller överdrivet mycket av de klichéer som präglar de flesta chick lits och i den mån de finns – för finns gör de – är de behagligt nedtonade.

Vad Rudberg gör bra i boken är inte den pågående nutidshistorien utan i de kapitel där läsaren får återvända till Jennys förflutna och hennes förhållande till både familj och vänner nystas upp i små doser och förklarar mycket av deras handlande. I slutet blir historien dessutom ganska intressant, när Jenny väl fått ordning på sitt liv och tvingas återvända till Habo för att ta itu med både sorg och ouppklarade frågor, och att hon blir tvungen att återvända är genom hela boken ganska självklart.

Det största felet och den farligaste klyschan Rudberg faller för är det som gör största delen av boken till ganska medelmåttig: hennes hjältinna är inte på långa vägar tillräckligt intressant för att skapa engagemang hos läsaren och hon får det dessutom alldeles för lätt för sig. Boken är några timmars underhållning, i alla fall om man gillar sådana historier utan ett intressant språk överhuvudtaget.

0 reaktioner på ”Jenny S – Denise Rudberg

Kommentera