Jerusalem – Selma Lagerlöf

Under sommaren 1986 sprider sig en väckelseväg i Nås i Dalarna, en som uppmanar bönderna att leva i frid och sämja med varandra och i ett sant kristet leverne. Vågen delar Nås i två delar, de som väljer att följa kallelsen och utvandra till Det Heliga Landet och de som väljer att stanna och bruka jorden.

En av huvudpersonerna är Ingmar Ingmarsson på Ingmarsgården, som inte väljer att följa kallelsen men som ändå får utstö dess konsekvenser. Han planerar att gifta sig med sin älskade Gertrud och ta över Ingmarsgården från sin äldre syster Karin, som äger den. Men Karin följer med sin man och de övriga bönderna till Jerusalem, och Ingmarsgården säljs ut på auktion. För att rädda gården försakar Ingmar sin ungdomskärlek och gifter sig med Barbro, som han inte älskar men som ger honom gården tillbaka. Gertrud tar sin tillflykt till religionen och följer med till Jerusalem, där bönderna försöker skapa sig ett liv i den sanna kristna andan som deras tro går ut på.

Längre ska jag inte berätta men som vanligt i Selma Lagerlöfs författarskap tar kärleken vägar man kanske inte riktigt trott från början, och även om mycket hopplöshet och förtvivlan färgar historien är det ändå kärleken som är starkast och övervinner sorgen – berättat med det vackra språk som alltid utmärker Lagerlöf. Skönlitterära böcker om religion och tro eller övertro läser jag sällan eller aldrig, men den här historien lyckas övertyga mig. Trots att den anses som det är det inte Selma Lagerlöfs bästa i min mening men jag tycker ändå den är fantastiskt vacker, fängslande och intressant.

0 reaktioner på ”Jerusalem – Selma Lagerlöf

  1. Det är evigheter sen jag läste Jerusalem. Jag tror att det var när jag gick i gymnasiet. Jag plöjde alla Lagerlöf som jag kom över i en period.

Kommentera