Jullov, snölängtan och vänskap i fjärde boken om Kerstin

Böckerna om Kerstin av Helena Hedlund är varsamma med barns känslor och så fint skrivna att jag får tårar i ögonen varje gång.

Det är inte alltid så lätt för Kerstin. Hon är känslig, tyst och blyg och sådana barn möter ofta väldigt lite förståelse från vuxenvärlden. Känslor tas inte på allvar och ord som har svårt att komma fram hörs inte. Det är tur att Kerstin har Gunnar, som är hennes bästa vän. I Precis som Kerstin nalkas julen och det enda Kerstin önskar sig är snö och att bebisen i mammas mage inte ska komma på julafton. Det skulle förstöra allt som är julafton och för Kerstin blir det jobbigt när saker inte går som hon tänkt. Det är så lätt att känna igen sig, även som trettiofyraårig bibliotekarie.

Men snön verkar inte komma och mammas mage bara växer, snart spricker den nog. Kerstin är orolig och inte blir det bättre av att de nya tjejerna i klassen verkar vara så mycket större och stöddigare. Varför har de åsikter om att Kerstin och Gunnar är bästa kompisar? Varför kan de inte vara det, bara för att de är kille och tjej?

Helena Hedlund ställer många stora frågor i Precis som Kerstin. Jag tycker om att hon inte skriver läsaren på näsan med svaren, här finns mycket att prata om mellan barn och vuxen. Kanske är det i fjärde boken nästan för mycket, Hedlund snuddar vid otroligt många frågor samtidigt och kanske hade det räckt med hälften. Det kan nog vara lite mycket att ta in. Spåret om vänskapen mellan Gunnar och Kerstin är det finaste, deras vänskap är så stark och härlig och beskrivs så fint. Jag tror att de här böckerna är helt perfekta som högläsning, hemma eller i en förskoleklass upp till klass 2. Katarina Strömgårds illustrationer är underbara, det här är bland det finaste som finns för 6-9- åringar just nu.

Natur och Kultur, 2020.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Barnens bibliotek

Här kan du läsa vad jag tyckte om de tidigare böckerna i serien:
Det fina med Kerstin
Att vara Kerstin
Kerstin, livet och döden

Kommentera