Jullovsläsningen

Det är jullov, även om det är ett annorlunda sådant. Jag brukar sitta på ett tåg till Småland strax före jul varje år, eller vara på väg ut på landet hemma i Jämtland. I år blev det inte så, av skäl som är. Istället har jag lånat hem högar med böcker, sådana jag känner passar midvintermörkret, jullovet och lite av det allmänna sinnestillståndet nu.

Jag har aldrig varit ett fan av romantisk julfeelgood, men något jultema finns ändå i helgens läsning. Jag läser nyaste boken om Kerstin av Helena Hedlund, så fint illustrerade av Katarina Strömgård. I Precis som Kerstin är det enda Kerstin önskar sig till jul att bebisen i mammas mage inte ska komma på julafton. Och att det ska snöa.

Julen närmar sig även i Kristina Ohlssons nya rysare Spökhusets hemlighet. Kristina Ohlssons böcker blir bara bättre och bättre och jag har sett fram emot och hållit på denna länge. Men efter det lämnar vi juletiden och reser ut i rymden. Varje jul och nyår läser jag en del i James S. A. Coreys science fiction- serie The Expanse. Turen har i år kommit till Babylon’s Ashes som är sjätte delen. Det är runt tusen sidor rymdopera som kommer hålla mig sysselsatt länge.

Efter det beger jag mig tillbaka till vintern, till sorg och övergivenhet i Andrea Lundgrens I tunga vintrars mage. Jag har längtat efter att få fortsätta utforska Andrea Lundgrens författarskap, jag älskade Nordisk fauna och har hållit även på denna.

Kanske hinner jag inte ens så här långt innan januari är slut, men en bok till har jag i läshögen och det är Djuna Barnes Nattens skogar, också en bok har hållit i flera gånger och kastat kärleksfulla blickar efter. Jag och en vän ska läsa den i vår bokcirkel och jag är säker på att det kommer bli fantastiskt.

Vad läser du?

Kommentera