Kalla vindar i veckans trio

Passande nog till väderleken utanför mitt fönster handlar veckans Tematrio om iskyla.

Berätta om tre böcker som utspelar sig i sträng kyla!

1. Barnen ifrån Frostmofjället av Laura Fitinghoff är en sorglig berättelse om en fattig barnfamilj i Norrland där föräldrarna dör och barnen ger sig ut på en vandring över fjällen för att slippa hamna på fattigstugan. Det är mitt i smällkalla norrlandsvintern och inte alla överlever kylan. När jag var liten tycktes snön och isen gå genom mitt märg och ben, också.

2. En bok jag faktiskt inte läst men ändå kan väldigt mycket om är Ingenjör Andrées luftfärd av Per Olof Sundman från 1967. Anledningen är att när jag skrev min C-uppsats på universitetet hade jag en vän som läste samma kurs och han skrev sin uppsats om narratologin i Sundmans bok och i Sten Bergmans Kamtjatjka. Ingenjör Andrées luftfärd är en roman men berättar utifrån fakta om Andrées polarfärd med ballong, de lyfter från Spetsbergen 1897 och ska färdas till Nordpolen. Det tragiska ödet är väl känt, 33 år senare hittas alla i expeditionen döda. Någon gång ska jag ta mig tid att läsa boken och också se Jan Troells filmatisering, som ju faktiskt blev oscarsnominerad.

3. Midvinterblod är en deckare av Mons Kallentoft, den utspelar sig i Linköping där köldrekordet för länge sedan slagits och polisen Malin Forss slåss likväl mot sina inre demoner som mot iskylan varje gång hon går utanför dörren. Passande nog dyker det också upp ett mord där det verkar finnas kopplingar till Asatrons midvinterblot. Spännande svensk deckare, och inte alls så tråkig och klyschig som jag tycker de flesta är idag.

Kommentera