Kärlekens historia – Nicole Krauss

Det tog lång tid att läsa Kärlekens historia. Inte så mycket för att jag inte tyckte om den, eller att jag inte hade tid för den. Eller att den var särskilt svår att läsa.

Mer för att jag inte ville att historien skulle lämna mig så snart.  Efter en lite långsam inledning och en transportsträcka som visserligen lovar mycket men kanske ändå är lite lång blir den  nämligen fullständigt magisk och jag vill inte missa ett enda ord. Jag läser. Läser om. Får syn på något, bläddrar tillbaka, ser om jag mindes rätt. Vissa meningar läser jag om och om igen, för att de är så sorgliga eller vackra eller för att de verkar säga något annat en andra gång jag läser dem.

Kärlekens historia är en bok i en bok, historien om en bok som blev älskad och bortglömd och upphittad och om flera kärlekshistorier, sorgliga och lyckliga. Mer vill jag inte säga för det här är en historia som behöver berätta sig själv, som lägger ut sina trådar lite här och var och i slutet knyter ihop sig till en alldeles fantastiskt fin väv och lämnar mig med ganska mycket gråt i halsen.

Den lämnar mig också med en hel del funderingar. Jag kommer tänka på Kärlekens historia. Länge. Någon gång kommer jag säkert vilja läsa om den men just nu vill jag bara fundera över den. Och helst inte läsa något annat på ett tag.

Brombergs, 2011.

9 reaktioner på ”Kärlekens historia – Nicole Krauss

  1. Jag tyckte också om ”Kärlekens historia”. Läste den för några år sedan, och det är verkligen en sådan bok som gör avtryck och stannar kvar i medvetandet. Jag är väldigt svag för böcker med parallella handlingar som vävs in i varandra.

    1. Visst gör den! Ja, sådana böcker kan vara väldigt fina, så länge det görs bra. Tappar man bort trådarna kan det ju bli platt fall istället..

Kommentera