Klappa händer små – Dan Rhodes

Vissa böcker älskar man utan att riktigt kunna sätta fingret på varför. Vissa böcker kan man inte ens peka på vad de egentligen handlar om. Vissa böcker handlar egentligen inte om så mycket, men berättar en hel del ändå. Klappa händer små är precis en sådan bok.

Den är en slags lustig blandning av svart komik och gotiskt artisteri med en hel del absurditeter och samhällskritik instoppat emellan. Historien är ett nätverk av relationer av det mer udda slaget och trådarna som vävs leder till ett anti-självmordsmuseum som – ovetandes av ägarinnan – istället har använts som en plats att begå självmord på. Dan Rhodes skräder inte orden när vaktmästaren får städa upp efter självmordsutövarna och vaktmästaren själv är inte så trevlig han heller, egentligen.

”Bröderna Grimm möter Tim Burton” står det på baksidan av boken och vad kan då egentligen bli fel? Små berättelser som faktiskt är lite som moderna sagor och märkligheter à la Tim Burton finns det gott om – och det räcker ju nästan bara det för att jag ska älska Klappa händer små. Makabra företeelser och humor svart som kol blandas med vemod och lite kärlek och mitt i alla konstigheter och galenskaper finns det ändå en sorts skruvad logik som faktiskt känns helt självklar.

Vid en första anblick kanske karaktärerna inte direkt följer mallen för hur människor i regel brukar bete sig, men fasaden som de flesta upprätthåller för att dölja ett helt annat inre är däremot oerhört vanlig och på något sätt känns varenda invånare i den lilla tyska staden – och alla andra – också helt självklara.

Jag älskar omslaget och de illustrationer som finns i boken och är gjorda av Björn Öberg – det enda jag egentligen har att klaga på är att de är alldeles för få. Jag vet inte hur det ser ut i originalupplagan men jag hade gärna sett många fler.

Det är oerhört roligt att befinna sig i Dan Rhodes värld och det är som att stänga av verkligheten och besöka en helt annan som är märkligt lik vår värld men ändå inte helt – om så bara för en liten stund.

Basil förlag, 2011.

Köp boken här eller här.

0 reaktioner på ”Klappa händer små – Dan Rhodes

Kommentera