Klubben – Matilda Gustavsson

Det börjar med igenkänning. Med minnen av den hösten, 2017. Matilda Gustavsson inleder sin undersökande reportagebok Klubben med #metoo- hösten 2017, närmare bestämt nyheten om Harvey Weinstein. #metoo som rörelse skapades dock mycket tidigare, av Tarana Burke 2006. Men det var först 2017 det verkligen brann i många delar av världen.

Inte minst i Sverige. Matilda Gustavsson är journalisten som gjorde reportaget om ”Kulturprofilen” i DN, om den prestigefyllda klubb som skapade eller avslutade konstnärskap och vars konstnärlige ledare inte bara hade inflytande över Svenska Akademien utan också i årtionden trakasserat och våldtagit kvinnor.

Ni känner säkert också igen historien, det är svårt att inte göra det. Ändå vill jag inte missa ett enda ord i inläsningen av Matilda Gustavssons bok, för Klubben är långt mer än bara en förlängd artikel i en tidning. Efter känslan av igenkänning kommer de av djup respekt och beundran för Matilda Gustavssons journalistgärning.

Klubben är ett reportage med så välgjord research att det känns svårt att värja sig. Vid sidan av det är Klubben oerhört välskriven och litterär, en ganska ovanlig kombination och något som gör det rent av omöjligt att sluta lyssna. Inläsningen av Ella Schartner är fantastisk. Inledningsvis känns skådespelarbytena vid de olika narrativen lite märkliga, men det går fort att vänja sig och det gör det lättare att särskilja de olika rösterna och berättelserna.

Berättelserna är många. Vreden, det är nästa känsla. Någonstans är det ofattbart hur ”kulturprofilen” Arnault kunnat gå så ostraffad genom sina gärningar, samtidigt visar Matilda Gustavsson klart och tydligt just hur starkt mansväldet inom kulturvärlden och hur långt inflytande räcker. Hur skräcken fick kvinnorna att fortsätta ha kontakt med sin våldtäksman. Gustavsson skärskådar, nagelfar, inte bara högkulturens boning utan också samhällets föreställningar om våldtäkt och varför vi reagerar som vi gör – både som offer och betraktare. Vad mer är, hon rannsakar sina egna fördomar och tankar. Klubben är ständigt intressant, ständigt utforskande, ständigt stark.

Men en känsla som Matilda Gustavsson aldrig inger, det är uppgivenhet. Många gånger under det här året har det känts just så, uppgivet, när #metoo råkar ut för bakslag efter bakslag. Med Klubben visar Matilda Gustavsson att det går att nå hela vägen, att även de som verkar ostraffbara kan få sona för sina gärningar i den patriarkala världsmaktsordningen. Matilda Gustavsson bevisar också hur oerhört mycket journalistiken behövs och hur viktigt ett grävande reportage i en tidning kan vara. Det kan vara värt att tänka på i tider när många ondgör sig över ”betalväggar” och inte tänker på att vi behöver stödja journalistiken för att den ska finnas kvar. Stöd journalistiken. Läs Klubben.

Albert Bonniers förlag, 2019.

Finns på bland annat Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Feministbiblioteket, och dagarna går, Fiktiviteter, hyllan, bernur, Bokstunder, Kerstins bokblandning, Tankar om böcker.

Kommentera