Knäckarbanketten – ett sprakande härligt äventyr

Följ med på ett äventyr du sent ska glömma! I Knäckarbanketten finns högfärdiga hertigar och goda hertigdöttrar, lömska mopsar och vidriga vidunder. Här finns också Amund, som arbetar i hertig Ludberts kök och vars högsta dröm är att äga ett par skor.

Hertig Ludbert och hertig Odert är tvillingar men far så mycket i luven på varandra att de delar upp staden och slottet i två delar. Hertig Ludbert bestämmer sig för att ordna en riktig fest – en bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter med nya maträtter varje dag! Men den avundsjuke hertig Odert bestämmer sig förstås för att förstöra festen. Utan att han vet hur det gick till blir Amund indragen i fejden och finner sig snart iväg på ett hisnande äventyr – med hjälp av hertig Ludberts dotter Ottilia.

Jag älskar Knäckarbanketten. Det är ett härligt äventyr som också blandar in en dos allvar och ganska mycket humor, en saga för 2000- talet som heller inte räds lite svåra och gammeldags ord. Här finns fantastiska detaljer, både i teckningarna av Emil Maxén och i berättelsen av Sara Bergmark Elfgren – inte minst alla underbara ordlekar. En mindre detalj kanske, men säkert en viktig för många, är att Ottilia bara vill äta grönsaker. Det görs så mycket korvmackor i barnböcker och jag är glad att det åtminstone finns något annat, i någon bok.

På många sätt är Knäckarbanketten en klassisk saga, med en hjälte som på sitt äventyr ska betvinga tre saker – här finns också typiska sagoelement och monster. Men Knäckarbanketten är såklart inte så mossig som en del av de gamla sagorna är, vilket är fantastiskt härligt – även om jag nog hade tyckt det varit ännu roligare om boken gått precis hela vägen och låtit den äventyrslängtande och belästa hertigdottern Ottilia fara på äventyr istället för Amund. Ändå älskar jag att Knäckarbanketten finns när du vill högläsa ett sprakande och roligt äventyr för din ungefärliga 6-9- åring men vill undvika de ofta lite unkna könsrollerna och fördomarna i de gamla sagorna – och vill få dig ett riktigt gott skratt själv, på köpet.

Rabén och Sjögren, 2019.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: och dagarna går, Västmanländskan, Boktokig, Annas bokblogg, Ugglan & boken, romeoandjuliet, Boklus, Kulturkollo,

Kommentera