Kollektivt självmord – Arto Paasilinna

Finnarnas mäktigaste fiende är svårmodet, dysterheten, den bottenlösa apatin. Tungsinnet hänger ständigt över det arma folket och har under årtusendenas lopp lagt alla finnar under sig så att folksjälen har blivit melankolisk och allvarstyngd. Bedrövelsens grepp är så stadigt att många finnar ser döden som den enda räddningen. Svartsynen är en betydligt besvärligare fiende än ryssen.
Men finnarna är ett folk av kämpar. Man ger sig inte. Om och om igen reser man sig upp mot tyrannen.

Så börjar Kollektivt självmord, maj månads utmaningsbok i den nordiska läsutmaningen – det var alltså dags för Finland igen och jag valde en bok jag varit nyfiken på länge. I Kollektivt självmord samlas en grupp dystra, självmordsbenägna finländare för en sista resa där slutmålet är att störtas utför en bergsida – med buss och allt.

Tragiskt, kanske, men inte utan humor. Arto Paasalinna lyckas blanda tragikomik med allvar och få läsaren att tänka efter mitt i den allra dråpligaste händelse. Att placera en grupp självmordsbenägna karaktärer tillsammans i en buss borde inte generera någonting annat än dysterhet men faktum är att dysterhet spetsas till med både humor och självinsikt. När den misslyckade affärsmannen Rellonen och överste Kemppainen träffas mitt under deras livs svåraste stunder – just när de båda är på väg att begå självmord – föds en ganska galen idé om att samla självmordsbenägna finländare landet runt. Det visar sig att de inte är ensamma i sina självmordstankar och ganska snart har de samlat ihop ett hundratal mer eller mindre livströtta individer som alla har sin egna problem och som är beredda att lämna jordelivet.

Det blir starten på en ganska dråplig resa där ironin och satiren flödar lika frekvent som självmordstankarna och där bussen blir ett slags självinsiktens palats när den ena tragiska historien möter den andra. Hela den dråpliga historien bärs upp av Paasalinnas fantastiska språk – basen är humor och de skruvade meningarna får mig mer än en gång att skratta högt.

Kollektivt självmord var en läsupplevelse utöver det vanliga och en sällan skådad blandning av humor och tragedi. Jag rekommenderar den verkligen och jag är redan på jakt efter fler böcker av Paasalinna.

Köp den här eller här.

För fler böcker från Finland, kolla in hos Västmanländskans bokblogg i dagarna.

13 reaktioner på ”Kollektivt självmord – Arto Paasilinna

  1. Det var den boken jag hade tänkt läsa, men jag lyckades inte få tag på den. Jag valde en annan av Paasalinna i stället, ett kanske inte så lyckat byte 🙂

  2. Ååååh den här boken är så fint knäpp och det var så längesedan jag läste den att jag hade glömt av den. Jag kommer ihåg att jag gillade den jättemycket! Kanske dags för en omläsning för mig kanske 🙂

      1. Eh ja! Detta var min andra bok av honom men kan för mitt liv inte komma ihåg vilken som var den första. Läste denna för att jag älskade den första. Antar dock att denna gjorde mer intryck i o med att jag inte ens kommer ihåg vad den första handlade om hehe

Kommentera