Konsten att skapa en tjej

Det var två veckor sedan jag läste ut Caitlin Morans Konsten att skapa en tjej, och fortfarande har jag så svårt att skriva om den fast jag minns den så väl.

Den är helt enkelt bara så jäkla träffsäker, pang på och fullständigt kompromisslös. Den är tung 9789100142339_200_konsten-att-skapa-en-tjejoch svår att läsa, men den är också humoristisk och satirisk. Sidorna bara rinner iväg, ändå känns det som att jag har hållit på att läsa den i en evighet. Fast det bara tog två dagar att läsa ut den fick jag känslan av att befinna mig exakt hos karaktärerna, i en sunkig förort och arbetarklasshem och sedermera i ett sunkigt London och bland stora skrivardrömmar, mer än jag vanligtvis gör i en bok som tar två veckor att läsa.

Konsten att skapa en tjej är en uppväxtskildring av sällan skådade mått, en fantastisk läsupplevelse och en bok att verkligen ta till sitt hjärta – även om en inte råkar vara uppväxt i en arbetarklassfamilj i Wolverhampton på 1990- talet och haft skrivardrömmar och suttit i ett badkar en hel dag och en hel natt. Det räcker egentligen att ha levt, lite.

4 reaktioner på ”Konsten att skapa en tjej

  1. Själv har jag precis varit på bokcirkel och diskuterat Konsten att vara kvinna.
    Jag tyckte boken var ”halvbra” och de andra höll med mig, men det fanns ändå mycket intressant att diskutera utifrån den.
    Blir riktigt sugen på att läsa Konsten att skapa en tjej nu!

    1. Jag tyckte Konsten att vara kvinna var riktigt bra, men jag höll inte med Moran om allt. I Konsten att skapa en tjej utgår hon (enligt utsago) inte från sig själv, den känns kanske mer som en litterär skapelse än en krönikesamling. Tyckte båda var bra, men på olika sätt!

Kommentera