Kort kjol – Christina Wahldén

Tankeväckande, vidrigt, berörande och hemskt – det är orden som kommer till mig efter läsningen av Christina Wahldéns Kort kjol. Det påminner om läsningen av Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman av Katarina Wennstam men Kort kjol är inte som Wennstams böcker en svidande samhällskritisk faktahistoria utan en skönlitterär bok – tyvärr behöver den inte alls vara påhittad utan är säkert sann, många gånger om i verkliga livet med andra namn.

Myran och Cilla firar examen från första året på gymnasiet med att gå ut och festa med några klasskompisar. Till slut är det bara bara Myran, Cilla, Bergström och Uffe kvar och Cilla går hem för att hon mår dåligt. Myran blir övertalad att följa med Uffe och Bergström hem och väl där börjar det gå snett. Efter flera drinkar och mer öl spårar det ur och Myran blir våldtagen av både Uffe och Bergström. Övergreppen slutar när föräldrarna kommer hem och Myran rusar hem.

Men det blir fler övergrepp, andra sådana. Myran måste möta en doktor som är oförstående, hon måste se Uffe och Bergström på nytt i rättegången och hon måste stå ut med att alla på skolan ser på henne. Och vet. Eller tror att de vet. Tror att Myran var med på det, eftersom det var så Uffe och Bergström sa.

Kort kjol är en mycket enkelt skriven historia, den är inte något skönlitterärt mästerverk men det tror jag inte är tanken heller. Berättelsen rinner på utan krusiduller, det finns inga konstiga metaforer och inga djupdykningar i det mänskliga samvetet med psykologiska termer – ändå får Christina Wahldén så väl fram budskapet.

Läsaren får följa med in till rättegången men Wahldén fokuserar inte så mycket på själva rättegångsförfarandet utan lägger all fokus på Myran och framförallt skulden hon känner.

Tänk om jag inte hade haft så kort kjol, hade det inte hänt då? Får jag skylla mig själv?

Tankarna som far genom Myrans huvud är hemska men säkert inte ovanliga och det är fruktansvärt samhälle vi lever i som kan framkalla sådana tankar efter ett sådant brott. Kort kjol är en kort historia men inte mindre viktig för det och det är en bok som borde läsas av alla elever i skolan för den väcker många, många tankar.

Köp den på Adlibris eller Bokus.

Andra som läst: Sagan om sagorna, Dantes bibliotek- Therese, Bokomaten, Bokblomma.

10 reaktioner på ”Kort kjol – Christina Wahldén

 1. Den verkar riktigt obehaglig, men ocksa valdigt bra och speciellt ett nodvandigt amne att ta upp! Sadant har hander ju med jamna mellanrum, overallt i varlden!

  1. Den är både obehaglig och bra! Och ja precis, just därför att det gör det så vill man trycka den i händerna på lärare så de kan läsa den med eleverna, vilket jag vet att man redan gör i ganska stor utsträckning med just den här boken. Men alla borde läsa den!

 2. Den verkar riktigt obehaglig, men ocksa valdigt bra och speciellt ett nodvandigt amne att ta upp! Sadant har hander ju med jamna mellanrum, overallt i varlden!

  1. Den är både obehaglig och bra! Och ja precis, just därför att det gör det så vill man trycka den i händerna på lärare så de kan läsa den med eleverna, vilket jag vet att man redan gör i ganska stor utsträckning med just den här boken. Men alla borde läsa den!

 3. Jag tyckte om den här boken! Bland annat för att man fick se både efter och innan, just konsekvenserna blir ju rätt tydliga vill jag minnas. Det gör inte bara ont då utan även långt efteråt. Och som du skriver så är det ju många gånger också ett övergrepp till, när fallet kommer till rättsalen.

  1. Ja, man fick ju en väldigt tydlig bild av hur hon påverkades och förändrades. Det tyckte jag också vad bra!

 4. Jag tyckte om den här boken! Bland annat för att man fick se både efter och innan, just konsekvenserna blir ju rätt tydliga vill jag minnas. Det gör inte bara ont då utan även långt efteråt. Och som du skriver så är det ju många gånger också ett övergrepp till, när fallet kommer till rättsalen.

  1. Ja, man fick ju en väldigt tydlig bild av hur hon påverkades och förändrades. Det tyckte jag också vad bra!

Kommentera