Krokas – Elin Olofsson

Jag var länge lite osäker på vad det var med Krokas jag tyckte så mycket om. Egentligen tror jag inte det var själva historien om Ulli Hartman som i efterkrigstidens 1949 kommer till den lilla orten Krokom i Jämtland för att söka efter någon hon endast vet namnet på. Jag tror inte heller det egentligen är tidsandan, de fina beskrivningarna av livet då som känns så otroligt äkta.

Det var Fiktiviteters text om boken som fick mig in på rätt spår. För det jag, också, alltid har tyckt så mycket om med Elin Olofssons böcker är porträtten av kvinnorna på landsbygden, de som är lite hårda i kanterna för att det är så livet har slipat dem. De som ingen vågar sätta sig på och de som gör ”det som är rätt” utan att fundera så mycket på varför. Precis som Fiktiviteter skriver så bra i sin text är det ett civilkurage att beundra.

Elin Olofsson talade väldigt mycket om de kvinnorna i sitt sommarprat, om landsbygdens och glesbygdens matriarkat och kvinnorna från hennes egen uppväxt. Det var otroligt fint berättat och jag tror jag kommer lyssna på det igen någon gång. Hon berättade om sina förmödrar och spåren av dem går nog att skönja i alla hennes böcker. Du kan lyssna på det här.

Jag lyssnade på Krokas, en mycket fin inläsning som levandegjorde berättelsen utan att överdriva några karaktärer. Det var längesen jag lyssnade på en verkligt bra ljudboksinläsning och jag har verkligen börjat inse hur svårt det måste vara att läsa in en ljudbok på ett bra sätt – samtidigt som många säkert definierar en bra inläsning på olika sätt. Jag funderar också på hur mycket redigeringsprocesser en ljudboksinläsning går igenom? Men det var inte det denna texten skulle handla om. Läs Krokas, eller lyssna på den. Du kommer säkert också att minnas den länge. Särskilt Elsa Pettersson.

Boken är utgiven av Wahlström och Widstrand, 2017.

Jag lyssnade på ljudboken via Storytel, inläst av Angela Kovács och utgiven av Bonnier Audio, 2017.

Fler som läst: Fiktiviteter, Bokblomma, Nilmas bokhylla, CRM Nilsson.

Pappersboken finns på Bokus och Adlibris.

Kommentera