Kulturfyran om Astrid Lindgren

Den här veckans Kulturfyra om Astrid Lindgren.

1. Vilken är din favoritbok av Astrid Lindgren?

Bröderna Lejonhjärta har alltid varit min favorit. Jag älskar Mio min Mio också, men Bröderna Lejonhjärta är den mest älskade.

2. Vem är din favoritkaraktär i Astrid Lindgrens böcker?

Svårt. Jag är uppvuxen med Astrid Lindgrens böcker, min mamma älskade dem och vi läste dem väldigt mycket när vi var små. Det är svårt att välja en favorit, jag tycker om så många. Jag har alltid varit fascinerad av Katla dock, mycket möjligt att min kärlek för drakar började där 🙂

En annan karaktär jag alltid hyst en skräckblandad förtjusning för är Skinn Skerping, berättelsen om honom (Skinn Skerping – hemskast av alla spöken i Småland) är en spökhistoria jag läste när jag var (för) liten och fortfarande tycker är både ruggig och fängslande.

3. Vilken karaktär är mest lik dig?

Tja, mamma älskar som sagt Astrid Lindgrens böcker även hon så jag är i både mitt tilltals- och mellannamn döpt efter karaktärer i hennes böcker (Kerstin i Bullerbyn och Lisabet i Madicken), och när jag var några år mindre misstänker jag starkt att jag var ganska lik den senare av dem, i trotsighet och envishet räknat och ska man tro min omgivning har jag väl inte helt växt ifrån det där… Jag har alltid blivit ”styrd” av min storasyster och även gjort saker på pin kiv, så Lisabet skulle jag tro.

4. Vem tycker du borde få Astrid Lindgren-priset?
Det är också svårt… Jag skulle gärna ge det till barnboksavdelningar på bibliotek så de kan ordna lästräffar eller liknande och få barn mer intresserade av att läsa.

Jag skulle också gärna vilja ge det till Ilon Wikland – förklaring behövs egentligen inte.

Kommentera