Kulturfyran om heliga böcker

Den här veckans kulturfyra om heliga böcker:

 

1. Har du läst Bibeln eller delar av den? Har du i så fall någon favoritdel?
Ja, det har jag gjort, jag har läst hela. Mest på grund av ren nyfikenhet/allmänbildning men också för att vi läst delar av den i litteraturen. Nu var det längesedan jag läste den, men när jag läste den fastnade jag självklart mer eller mindre för vissa formuleringar och meningar, vissa ord och vissa historier.
Jag tycker om Höga Visan för att den är annorlunda än resten av Bibeln, men min favorit är nog Uppenbarelseboken på grund av dess ödesmättade och apokalyptiska språk.

2. Har du läst något ur andra religioners skrifter?
Ja, mer eller mindre beroende lite på var man hårdrar gränsen för ”religion”. Vi har läst en del ur andra religioners skrifter på litteraturvetenskapen, men jag har själv läst väldigt, väldigt mycket religionshistoria och framförallt om mytologi. Mycket av mytologi och religion går ju hans i hand och korsar varandras vägar, och mycket av religionen kommer ur mytologin.
Ska jag nämna några namn har jag läst hela och/eller delar av Koranen, Rig Veda, Ramyana, Bhagavad Gita samt många legender från buddhismen, hinduismen och andra asiatiska religioner och mytologier.

3. Vad betyder religion för dig? Vad associerar du ordet religion med?
Egentligen två helt olika frågor med två helt olika svar. Ordet ”religion” associerar jag främst med olika människors sätt att dedikera sina tankar och sitt livsval till den historia de valt, eller blivit infödda med, att tro på. För mig har också ordet religion en stor historisk betydelse, som sagt främst i association med mytologier världen över. På senare år har också religion fått innebörden av att det är något som man kan tro för starkt på, eller ta i sina händer och omforma så att det främjar ens egna syften och handlingar. Ordet religion skapar också alltid på något sätt en association av hängivenhet i mindre eller större grad.

Vad religion däremot betyder för mig är en annan fråga. Jag har en ganska neutral syn på religion, som sagt har jag läst väldigt mycket om olika typer av religion och dess historia men bekänner mig inte med någon större hängivenhet till någon av dem. Delar av min släkt har större hängivenhet till religionen, men det är en sida av släkten jag inte spenderat mycket tid med och därför har de inte påverkat mig i någon större utsträckning.

4. Finns det någon bok som för dig är så viktig som Bibeln är för kristna, eller som inspirerar dig i dina livsval?
Det är en otroligt svår fråga att svara på, dels eftersom Bibeln självklart betyder olika mycket för olika typer av kristna och dels eftersom jag själv har svårt att föreställa mig den hängivenhet med vilken många kristna dyrkar bibeln.
Däremot finns det självklart böcker som inspirerat mig genom livet och i mina livsval, på många olika nivåer. Dels är det de skönlitterära böcker jag läst och älskat och som till viss del förändrat mitt liv och mitt sätt att tänka, främst Harry Potter- och The Vampire Chronicles– serierna men även Aniara och Andarnas Hus är sådana böcker. En senare läst bok som påverkade mig väldigt, väldigt mycket var Boktjuven av Markus Zusak.

Dels är det också de icke-skönlitterära verk som jag läst många gånger och som jag alltid inspireras av, Det andra könet av Simone de Beauvoir, The Madwoman in the Attic av Sandra Gilbert och Susan Gubar och Soltecken av Linda Goodman. Den senare innebär ju egentligen att jag är intresserad av astrologi som ämne, men jag har läst många böcker i ämnet och just den har följt mig genom hela livet, den är otroligt inspirerande.

Sedan är det ju inte alltid så att böcker rent direkt påverkar ens val i livet, snarare är det väl så att böckerna påverkar ens sätt att tänka och ens sätt att se på världen, vilket i andra hand självklart påverkar ens val i livet och hur man lever de valen. För övrigt är det ju egentligen också så att jag älskar så många av de böcker jag läst, och även de jag inte älskat har ändå påverkat mig i viss mån, positivt eller negativt. Egentligen skulle den där boken som efterfrågas vara ett helt bibliotek, ett sådant där bibliotek som dyker upp i Jorge Luis Borges ”Biblioteket i Babel” och som jag tyckte var så svindlande när jag läste den.

Men då är vi inne på en annan diskussion, och det här inlägget är redan alldeles för långt. Bella och jag har precis ätit sconesfrukost och vilat en sväng och ska nu gå ut en sväng på stan och fynda böcker 🙂

Kommentera