Kulturfyran om läsning

Denna veckans kulturfyra om hur man läser

1. Hur läser du?
Åh, herregud. Det beror helt och hållet på vilken bok det är och vad det är för situation. Jag är dock en hopplös sträckläsare, om jag fastnar för en bok händer det ofta att jag läser den från pärm till pärm. Gärna en gång till efter det. Mina inbundna böcker behandlar jag som ömtåliga varelser, men i mina pocketböcker kan jag både vika öron och stryka under.

2. Hur många böcker läser du i månaden?

Det beror också på, främst på om jag för tillfället pluggar eller inte. Jag vet att någon gång i våras gick det en hel månad utan att jag läste någonting, men i snitt läser jag nog i alla fall mellan fem och tio böcker i månaden. Ska man därtill lägga kursböcker så blir det nog snarare femton.

3. Vad läser du, vilken slags böcker? Vad läser du inte för slags böcker?

Jag läser alla slags böcker som på något sätt fångar mitt intresse. Främst gillar jag skräckromantik, historiska romaner och fantasy men jag läser också deckare (i den mån de är speciella och egenartade, jag avskyr dussindeckare) och en del science fiction. Jag kan nog läsa det mesta men helst vill jag ha en bok som är fylld av mörker och elände, viktorianska gamla hus där det säkert spökar, blodiga mord antingen i 1800- talets England eller antikens Rom och vampyrer och allsköns elände.
Böcker jag absolut inte läser är de tretton-på-dussinet deckare som jämt spottas ut både i Sverige och från andra länder, menlösa romantiska komedier och så är jag inte särskilt förtjust i BOATS. Det får vara något riktigt speciellt i så fall.

4. Vilka böcker står på tur att bli lästa av dig nu?
The Outcast – Sadie Jones
The Strain – Guillermo del Toro/Chuck Hogan
My sister my love – Joyce Carol Oates
Night watch – Sarah Waters

Kommentera