Kulturfyran om sommardeckaren och filmcensuren

Veckans Kulturfyra om ett av mina favoritfenomen, sommardeckaren!

1. Vilken eller vilka böcker planerar du att läsa i sommar?

Jag har massor med olästa böcker i bokhyllan, så jag ska försöka börja i den änden och hålla mig ifrån biblioteket. Bland annat så blir det Kryptan av Kate Mosse, Drood – Dan Simmons, The Gravedigger’s Daughter – Joyce Carol Oates, Brödraskapet – Robyn Young och Kejsaren– serien – Conn Iggulden. Om jag har tid över efter det är risken stor att jag läser om någon Agatha Christie eller Maria Lang, det brukar bli så på sommaren… Jag hoppas också på att pocketversionen av Höstoffer, Mons Kallentofts tredje bok i Malin Fors- serien, hinner komma ut innan hösten drar hit.

2. När passar det bäst att läsa deckare, när regnet öser ner eller under ett parasoll på stranden? Eller på tåget? Eller någon annan stans?
Deckare passar överallt, och just speciellt på ovan nämnda ställen. När det är vinter och kallt läser jag helst skräck eller fantasy, men när det är sommarregn eller sol så är det just deckare som lustigt nog passar bäst. Deckare och/eller skräck är ju också en klassiker på tåg, så är det bara.

3. Vad tycker du om filmcensur?

Jag är inte särskilt engegerad i debatten men jag tycker åldersgränser är bättre än filmcensur, för man växer alltid upp och kan se filmen när man blir äldre, men en klippt film är liksom… klippt. Sedan finns det självklart de som har dåligt omdöme och inte borde se vissa filmer även när de är äldre, men i det stora hela skulle jag nog säga att jag är emot filmcensur… L’art pour l’arte och allt det där vi sa när jag pluggade litteratur på heltid.

4. Finns det någon film som du är så hemsk att den borde inte släppts alls?
Samma sak där, det handlar om omdöme och vad man vet med sig att man klarar av eller inte klarar av. Om frågan hade varit ’finns det någon film som är så hemsk att du inte borde ha sett den?’ kan jag svara Ja, för mitt omdöme är inte särskilt bra.
Svår fråga, och jag har nog egentligen inget riktigt bra svar. Men ska det vara någon så är det förmodligen Ringu eller någon annan japansk skräckfilm, de brukar vara de värsta. Jag har i och för sig inga trevliga minnen av den amerikanska The Ring heller, eller Exorcisten för den delen.

Kommentera