Läsplanering

Låt mig inleda det här inlägget med att säga att jag är en planerare av rang – jag planerar *allt*. Förmodligen var bibliotekarie det bästa yrkesval jag kunde göra för jag älskar att sortera, göra listor, pricka av, ha ordning. Ändå har jag svårt att planera min läsning, på något sätt känns den inte lika rolig då. Jag släpar hem böcker från bibliotek och från loppis, även om jag inte köper mycket nytt, och tänker entusiastiskt att ”den här vill jag läsa! Nu!” Någonstans ignorerar jag väl den ständigt växande att-läsa- högen där hemma, men ofta går jag också igenom min att-läsa-hög och lämnar tillbaka det jag aldrig kommer läsa och ger bort sådant jag köpt på loppis men ångrat mig om.

Men en kombination av att jag ska åka på litteraturkonferens i slutet av april och att jag ungefär samtidigt ska omorganisera hela mitt bibliotek hemma gör att jag försiktigt har börjat nosa på det där med läsplanering. Jag lämnade i veckan också tillbaka några böcker som jag verkligen aldrig någonsin kommer att läsa och några böcker som jag vill läsa men som jag inte kommer ha tid med just nu (jag fick stålsätta mig men nu slipper jag i alla fall tredjegångsomlåningsångesten).

Jag har nu i alla fall lyckats planera en påskläsningshög. Givetvis kommer jag inte hinna läsa allt, särskilt med tanke på att jag är mitt i bokcirkelprojektet Grannarne av Fredrika Bremer, men kanske några i alla fall. Efter påsk vill jag dessutom läsa Meg Rosoff som ska lyssna på under min konferens i Lund.

Kamp och kärlek – Lena Kjersén Edman
Det finns annan frukt än apelsiner – Jeanette Winterson
Nässelvrede – Solveig Vidarsdotter
Tiden är inte än – Elin Boardy
Carve the Mark – Veronica Roth

tl;dr: Det här planerar jag att läsa i påsk. I april vill jag dessutom läsa fler ungdomsböcker och bilderböcker. Läsplanerar du? Fungerar det? Varför/varför inte?

3 reaktioner på ”Läsplanering

  1. Jag läsplanerar, främst för att hinna med duedates till bibblan. Men göra ideligen avsteg från min planering så vette tusan om det egentligen får kallas planering 😉 Fast det är så roligt att göra listorna så jag fortsätter med det 🙂

  2. Stor igenkänning på att älska att planera! Att sortera och ordna saker och ting är det roligaste jag vet.. 😮 Jag brukar dock sällan detaljplanera vad jag ska läsa, men jag brukar försöka få till en blandning av nytt, hyllvärmare, bibliotekslån.. Jag borde dock bli bättre på att rensa ut sådant som jag väl egentligen aldrig kommer att läsa..

    Glad påsk!

    1. Brukar också försöka få till en blandning men brukar ändå mest bli bibliotekslån pga pressen att lämna tillbaka i tid. Borde kanske låna lite mindre läsa lite mer hyllvärmare ändå 😉 Hoppas du hade en bra påsk 🙂

Kommentera