Läst i november 2019 och TBR för december

I oktober läste jag ut flera böcker jag slalomläst i månader och år – utan överdrift. November blev därför en sån där härlig läsmånad där jag läste böcker jag längtat efter i evigheter – flera nya ungdomsböcker och några fantastiska spökböcker.

Annars var november kanske ingen höjdare. Delar av november älskade jag – som att snön kom tidigt. Andra delar inte lika mycket – som stress, ångest och förkylningar. Augustpriset delades ut och min favorit Vänta på vind vann. Nomineringarna till ALMA-priset förkunnades och snart är det dags för Slangbellan. Det är inte utan att en börjar fundera på vilka som var årets bästa böcker, men än är det inte dags.

Bäst i november

Men en av årets bästa böcker läste jag faktiskt i november. Uprooted, en fullkomligt magisk fantasybok som jag läste med andan i halsen och knip i hjärtat. En bok som skildrar kvinnlig vänskap otroligt fint, en bok som visar att fantasyromaner inte behöver spegla kvinnoförtryck och ta till våldtäkter för att skildra en imaginär medeltid, en bok med fantastiska karaktärer som är långt ifrån den trötta tropen ”stark ensam kvinna bland massor av starkare män”. Ja, George R R Martin, jag tittar på dig.

Att läsa i december

I december kommer julläsningen förstås, men än är vi inte där. Tills dess lyssnar jag på Wayward Son, uppföljaren till Carry On där vi äntligen får möta Simon och Baz igen. Hörde jag peppen? Peppen!

Kommentera