Låt den rätte komma in – John Ajvide Lindqvist

”När det ofattbara kommer till Blackeberg är det först ingen som märker något. Det är senhöst 1981 och livet i förorten pågår som vanligt. Men när kroppen av en tonårig pojke, tömd på blod, hittas i närliggande Vällingby börjar rykten om ritualmord sprida sig, inte minst på löpsedlarna. Ännu anar ingen vad det verkligen är fråga om. Tolvårige Oskar fascineras av mordet, men det är inte det viktigaste som händer i hans liv. Det har flyttat in en ny tjej i porten bredvid. Dom blir vänner. Dom blir något mer. Men det är något som är fel med henne. Något som inte stämmer. Och hon kommer bara ut på natten.”

På något lustigt vis har jag lyckats läsa Lindqvists andra romaner och inte hans debut, den mest kända. Så är det ibland, och nu har jag rått bot på det misstaget.

För ett misstag var det. Låt den rätte komma in är tveklöst det bästa han skrivit, och en av de mest skrämmande berättelser jag läst. Den tar lite från klassisk vampyrmytologi och blandar det med smutsig, svensk förort och sådana otrevliga ämnen som mobbning, underkastelse, försvar och rädsla. Det är skickligt att skriva en bok där det som skapar mest skräck inte är det onaturliga och mytologiska utan det vanliga, det som händer varje dag och som man ofta blundar för. Det är skickligt att låsa fast läsaren i historien trots att den ibland närmast är motbjudande i sitt psykologiska mörker och sina unkna miljöer. Det är också skickligt att så väl väva in Elis situation i Oskars, att så väl beskriva deras förhållande och att göra deras vänskap till en sådan naturlig sak.

Samtidigt är Låt den rätte komma in så obehaglig som bara en roman av John Ajvide Lindqvist kan vara. Den kryper längs ryggraden, den letar sig in i tankens minsta vrå. Och den stannar där. Länge.

0 reaktioner på ”Låt den rätte komma in – John Ajvide Lindqvist

Kommentera