Legend- trilogin, en klart läsvärd dystopi

Just nu cirkulerar det fler YA-dystopier i bokvärlden än en vanlig bokläsare kan tänkas hålla reda wpid-img_20141224_111854.jpgpå. Legend av Marie Lu tror jag är en av de bättre.

Marie Lu har inte bara byggt upp ett väldigt intressant framtida USA, med klara kopplingar till de klassklyftor som finns idag, hon har också blickat ut mot resten av världen och det gör Legend- trilogin till ganska ovanliga böcker. De är också ganska skrämmande, i en värld där alla människor mäts efter sin kunskap och sina förmågor verkar individer och brister har svårt att få plats. De skuffas undan. Eller dödas. Ett elitistiskt samhälle, hårt kontrollerat av staten, och en utbrytare som vägrar rätta sig i ledet.

Det som är bra är världen, stämningen, atmosfären, språket. Jag i princip sträckläste alla tre under julhelgen och om betyg ges efter hur svårt det är att lägga ifrån sig en bok får Legend, Prodigy och Champion toppbetyg. Det som drar ner det hela är slutet, det känns som en hastigt ihoprafsad kliché och tog ifrån böckerna lite av den glans de annars hade.

Kommentera