Leviathan Wakes – James S. A. Corey

Hundratals, kanske tusentals, år in i framtiden har människan befolkat både Mars och leviathan-wakesasteroidbältet och har vänt blicken ännu längre, mot stjärnorna och nya galaxer där de inte behöver vara beroende av jorden eller frakta isblock från Saturnus ringar för att få vatten till avlägsna rymdstationer. Storhetsvansinnet som så ofta utmärker människan går från klarhet till klarhet, pengar står på spel och Jorden och Mars tävlar i om vem som har den största (rymdflottan).

Holden är en hyvens kille. Ni vet, en sån som alla gillar – speciellt tjejerna – och som på något sätt kommer undan med att ligga runt utan att bry sig och rent allmänt inte tänka efter så mycket. Miller är en åldrande polis på rymdstationen Ceres i asteroidbältet. Han är frånskild och allmänt bitter på livet, tills han får ett fall med en förrymd, rik arvtagardotter. Uppgiften är att hitta henne och ta med henne tillbaka hem, men Miller hinner knappt börja nysta förrän han inser att arvtagardottern Julie är en del av något mycket större än en tonårsrevolt.

Leviathan Wakes är första delen i serien The Expanse, en bok som verkligen gör skäl för begreppet ”rymdopera”. Det är högt uppskruvad spänning, känslorna utanpå och bombastiskt så det förslår. Även om jag inte är särskilt förtjust i varken Holden eller Miller så gillar jag Holdens second-in-command Naomi och jag gillar Julie. Leviathan Wakes är en lovande inledning och efter att ha andats lite efter den pärs som det var att läsa den, kommer jag kasta mig över nästa del i serien – Caliban’s War.

Köp den här, här eller här.

 

1 reaktion på ”Leviathan Wakes – James S. A. Corey

Kommentera