Lindormars land – Frida Nilsson

Det är något speciellt med äventyret, ändå. Det är något alldeles särskilt med författare som kan berätta om äventyr så som Frida Nilsson gör.

Svårmodet i Lindormars land väger tungt i hjärtat. Åh, armodet! Lindormars land följer i böckers fotspår vilka tidigare berättat om arma barn som fått slita ont och bestämt sig för att något, vad som helst är bättre än detta. Historien går igen från Flickan med svavelstickorna, till Bo Vilhelm Olsson och till Frida Nilssons tidigare Ishavspirater. I Lindormars land är Sem och hans lillebror Immer fosterbarn hos tant Tyra, som är hempolererska åt nysilververkstaden. Men det är barnen som får arbeta hårdast, och ändå får de slag och hårda ord från Tant Tyra. Inte ens sina namn får de behålla, de som föräldrarna en gång i tiden gav dem.

Så när råttan Sotpäls dyker upp från ett land långt borta med ett erbjudande så låter det förstås bättre än att stanna hos tant Tyra: den som följer med råttan och blir drottning Indras barn ska få allt de kan önska sig. Men varken Indra eller Sotpäls är den de utger sig för att vara.

Mitt hjärta gör ont för Sem och Immer, särskilt Sem, som i sin vilja att skydda sin lillebror ständigt hamnar på kant med honom. Jag vill inte berätta så mycket mer om handlingen, men det är en vindlande äventyrsberättelse som på riktigt tar andan ur en. Jag är inte lika förälskad i Lindormars land som jag var i Ishavspirater, men nog lägger den sig nära hjärtat.

Det finns sorg i Lindormars land, och en längtan efter att vara älskad. Som alla äventyrsberättelser är den kantad av ondska och rädsla, och modet att försöka utmana den. Lindormars land är i bokaffärerna klassad för 6-9 år, på biblioteken för 9-12 år. Jag tror den gör sig allra bäst som högläsning, för alla från kanske sju år och särskilt fint tror jag den fungerar för hela familjen. Det finns så mycket att fundera på i Lindormars land, så många frågor som berör våra egna liv – även om våra liv inte fylls av lindormar, pilbågar och talande djur. För det är så äventyrsberättelser och fantasylitteratur fungerar när den är som allra finast.

Natur & Kultur, 2020

Boken finns bland annat på SF-bokhandeln, Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Dagens bok.

Kommentera