Litteraturåret 2016 och alla små och stora siffror om det

Att jag läst färre böcker i år än tidigare var ingen riktig nyhet när Goodreads presenterade min årliga lässtatistik för mig. I år hade jag heller inte satt upp något läsmål för mig själv och det har ändå varit ganska skönt, att läsningen ska vara kravlös känns viktigare än någonsin för mig just nu och det målet tänker jag fortsätta ha 2017. Med det sagt, och med lite hjälp av Goodreads, tänkte jag blicka åter på vad jag läste 2016. Ett topplisteinlägg kommer också naturligtvis – när jag väl slutat våndas över vilken bok som egentligen var bäst 2016.

2016 läste jag 85 böcker och 23,099 sidor.

Kortaste boken var Vinterbrand 67 sidor och längsta A game of thrones 835 sidor. Genomsnittslängden på mina lästa böcker var 308 sidor.

20 av böckerna var skrivna av manliga författare, 64 av kvinnliga och 1 av både manliga och kvinnliga. Det är ingen nyhet att jag läser fler böcker av kvinnor än män och det är både medvetet och omedvetet – jag kommer blogga mer om det här 2017.

Jag besökte väldigt få länder. Under 2016 läste jag böcker av författare från Sverige, USA, Storbritannien, Irland, Frankrike, Kroatien och Österrike. Undantaget USA, diverse fantasyvärldar och yttre rymden så tog jag mig alltså inte ens utanför Europa. Mitt mål för 2017 kommer vara att försöka resa betydligt mer i mina böcker.

sommarläsning2

Den, enligt Goodreads, mest populära boken jag läste var A game of thrones som också 1,915,943 ytterligare personer läste och betygsatte. Den minst populära var Nu är jag ung hela mitt liv av Christina Kjellsson som endast ytterligare 1 person betygsatte på Goodreads. Dock lär det rent lokalt ha varit en av de mest populära böcker jag läste eftersom Christina Kjellsson är en ytterst lokal författare där jag bor och dessutom besökte oss på biblioteket 2016.

a-game-of-thronesindex vinterbrandkraften

 

Jag verkar ha läst mycket bra böcker i år för mitt betyg i genomsnitt på böcker är 3,7. Den bok jag läst i år som har högst betyg på Goodreads är Kraften av Siri Pettersen som snittar in på fantastiska 4,7 i betyg. Jag gav den en fyra i betyg och den är den definitivt en av de bästa böcker jag läst i år – avsaknaden av full poäng beror mest på funderingar kring representation och feminism.

Fler återblickar på 2016 kommer! Kraften lär definitivt vara med även på min topplista.

1 reaktion på ”Litteraturåret 2016 och alla små och stora siffror om det

Kommentera