Livets sommar – Oddvør Johansen

Månadens utmaningsland i den nordiska läsutmaningen är Färöarna och sagotokig som jag är hade jag egentligen tänkt läsa Färingasagan för det är precis sådant jag älskar. Nu fick jag inte tag på den i tid och därför läste jag Livets sommar av Oddvør Johansen. Kanske blir det Färingasaga i bloggen längre fram i vår – Bokmässan är ju inte förrän i september.

Livets sommar, då. Det är en berättelse om en familj på Färöarna under 1950-talet och kanske framförallt en uppväxtskildring där läsaren får följa Nora genom livet, lekar och tankar. Genom Noras ögon får läsaren lära känna ganska många karaktärer i den lilla byn och framförallt den bästa vännen Flovin som blir skydd av samhället när modern flyr från fadern. Det är ett konservativt samhälle och i mångt och mycket verkar det som att vi får läsa om en tid som ligger mycket längre bakåt än 50-talet.

Egentligen är inte Livets sommar min typ av bok. Jag gillar inte biografier, memoarer eller BOATs – kort sagt gillar jag fantastisk och fiktion mycket mer än verklighetsgrundat berättande i böcker.

Men under den ganska korta stund det tar att läsa Livets sommar fängslar den mig stundtals ändå, framförallt för att Johansen är duktig på att beskriva det färöiska landskapet och ibland får till fina metaforer som faktiskt lyfter berättelsen – till exempel som när lilla Nora får följa med ner i gruvan och hon beskriver det som dödsriket.

Utöver det fick jag egentligen aldrig något riktigt grepp om berättelsen och den är för kort för att verkligen sjunka in hos mig. Stundtals är den verkligt fin men den lämnade inte några större spår hos mig och ibland skummade jag nästan igenom den.

För fler färöiska böcker, titta som vanligt in hos Dantes bibliotek i dagarna. Livets sommar har även Monika och Therese läst.

0 reaktioner på ”Livets sommar – Oddvør Johansen

Kommentera