Lördag på bokmässan: mörker och folktro

Det märks att bokmässans näst sista dag var här igår. En gryende trötthet började infinna sig men lördagen bjöd på så mycket fint att det var lätt att glömma bort.

Första seminariet gjorde stort intryck. Fatemeh Khavari och Johannes Anyuru pratade om icke-våld som motstånd mot hat, om nazister som hatar och om att polisen inte hindrar nazisternas våld. Frågan ställdes om våld någonsin är berättigat men Fatemeh säger att hon och andra unga har flytt från hot och hat och därför är det helt främmande att använda det. Det är skrämmande att ungdomarna i debatten blir ett begrepp, ett problem, att de slutar vara människor. Det finns trots allt ett ljus i allt civilkurage som finns hos människor, men också ett mörker i frågan hur man kan leva i ett land där man inte är önskvärd.

Med det stora mörker som finns på många håll i världen just nu är det kanske inte så konstigt att många behöver spegla det i skräcken. Om detta talades det om både på ”Nordiska bildvärldar”, ”Skräck för alla åldrar” och ”Nordiska väsen i barn- och ungdomslitteraturen”. Om den nordiska naturen som mörk och dyster men också med stjärneljus mitt bland alla monster.

Min favorit var den så kallade ”terapitimmen” med Mats Strandberg, Mårten Melin och Magnus Nordin där både skräckfyllda barndomsminnen och hur man egentligen kalibrerar en skräckbok för barn behandlades. Det verkar vara ett svårt jobb!

Jag såg också Maria Turtschaninoff och Sara Bergmark Elfgren diskutera med Lotta Olsson om fantasyn har fått kliva in i litteraturens finrum. Lotta Olsson tyckte att den hade det men Sara Bergmark Elfgren sa väldigt insiktsfullt att barn- och ungdomsfinrummet inte är lika fint som det vuxna finrummet och därför är det lättare för barn- och ungdomsfantasyn att ta sig in i finrummet än vuxenfantasyn. Så är det absolut. De pratade fint om att fantasy har en nerv som kan röra vid ”den stora mystiken” och att det är något djupt mänskligt att söka det, samtidigt som Fantasyn såklart har ett egenvärde.

Jag avslutar dagen med ett citat från ”Nordiska bildvärldar”: man inte bo i norden utan att tackla mörkret.

Mats Strandberg, Mårten Melin och Magnus Nordin.

Nordiska bildvärldar.
Dagens nördtisha.

Kommentera