Lowkey – äntligen Ali och Aicha igen

Jag föll genast för tvillingarna Ali och Aicha när jag läste Melody Farshins debutroman Mizeria. Äntligen får vi träffa dem igen, i uppföljaren Lowkey.

Ali och Aicha bor i ett miljonprogramsområde, en förort likt den så många tidningar skriver ganska svarta nyhetsrubriker om. Sällan ges det ut böcker ur ungdomars egna perspektiv, och Melody Farshins röst är oerhört behövd.

Den är också alldeles fantastisk. Det märks att Melody Farshin är ståuppkomiker, replikerna är snabba och vassa och jag skrattar ofta rakt ut. För att några sekunder senare låta skrattet fastna i halsen när Ali tänker på att han inte hinner tvätta sin svarta kostym mellan begravningarna. Det är tungt och sorgligt men också kärleksfullt och insiktsfullt. Det är att få kliva in i någon annans vardag, skildrad med så fint gehör att det känns som att jag bor där. För en stund.

Jag nästan sträcklyssnade på ljudboken, som Melody Farshin läser in själv och åh, vad jag skrattade. Författaruppläsningar är inte alltid klockrena men den här är det, Melody Farshin är en fullkomligt lysande inläsare, en blivande stjärnförfattare som jag hoppas vi får läsa många fler böcker av.

Bonnier Carlsen, 2020.

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Kommentera