Mayafolkets hemlighet – Kim M. Kimselius

Mayafolkets hemlighet är 17:e boken i Kim M. Kimselius serie om de tidsresande Theo och Ramona. Första boken heter Tillbaka till Pompeji och den läste jag för ungefär femton år sedan.

Sedan dess har det kommit många böcker om Theo och Ramona men fortfarande är de spännande och intressanta och framförallt verkliga bladvändare. I Mayafolkets hemlighet blir destinationen Mexico där en något otrevlig schaman lägger en förbannelse över Ramona.

Det jag gillar med serien är att de håller tempot uppe hela tiden utan att ta till billiga tricks, Kimselius är en mycket skicklig spänningsförfattare och det blir sällan eller aldrig klyschigt. Samtidigt får läsaren sig en historielektion på köpet, i lagom stora doser vävs historiska fakta in i berättelsen och i slutet finns som alltid en välskriven och minst sagt gedigen faktadel för den som är ännu mer nyfiken (som jag). Kul!

Språket är visserligen väldigt enkelt och ibland lite upprepande men jag läser inte den här serien så mycket för de språkliga finesserna utan mer för att de verkligen underhåller – jag sträckläser dem i stort sett alltid.

Dessutom gillar jag omslaget till Mayafolkets hemlighet. Jag tycker inte särskilt mycket om de flesta av de nya omslagen till de gamla och nya böckerna, de är ofta lite för skrikiga men det här är betydligt finare.

Jag har skrivit om tre andra böcker i serien här och här.

Roslagstext, 2012.

3 reaktioner på ”Mayafolkets hemlighet – Kim M. Kimselius

Kommentera