Mer enkätskoj!

Även Boken är tankens barn utmanade mig i 11 frågor-utmaningen, sent omsider kommer här mina svar. Däremot har jag bestämt att jag inte gör några nya frågor, mest för att så många redan har blivit utmanade i bloggvärlden, men också för att jag just nu har brist på både tid och fantasi.

1. Vilken bok blev din första stora läsupplevelse?
Hemligheten på perrong 13 av Eva Ibbotson var nog min första riktigt stora läsupplevelse som jag hade när jag var nio år.

2. Du får bara läsa böcker av en enda författare för resten av ditt liv – vem väljer du?
Förmodligen skulle jag välja Selma Lagerlöf, eller J. K. Rowling.

3. Du får ändra slutet på en bok – vilken bok ändrar du och hur?
Jag har ganska många gånger blivit besviken över ett slut, men jag kan inte komma på något just nu. Kanske att jag hade velat att slutet i Himmelsdalen skulle varit lite mörkare.

4. Om du skulle få ha en lärare från Hogwarts som lärare, vem skulle du välja?
Professor Flitwick!

5. Om du fick träffa en litterär karaktär i verkligheten, vem skulle det vara?
Professor Dumbledore skulle vara hemskt roligt att träffa!

6. Nämn en bok som du uppfattar som underskattad!
En bok som inte är så känd som den borde, om det är för att den är underskattad eller helt enkelt inte har blivit känd i skuggan av många andra verk, är Skinn Skerping, hemskast av alla spöken i Småland. Det är en ganska kort bilderbok av Astrid Lindgren men hu,vad hemsk den är ! Mycket av det som är så skrämmande kommer av Ilon Wiklands fantastiska illustrationer, men själva berättelsen är också den underbar, en verkligt äkta spökhistoria som skrämde livet ur mig när jag var mindre.

7. Om du skulle ge mig ett boktips inför sommaren, vad skulle det vara?
Varför inte Skinn Skerping? – du verkar ju vara intresserad av Astrid Lindgren!

8. Läser du om böcker flera gånger eller läser du dem endast en gång?
Det beror på boken! Men jag är en omläsare, böcker jag älskar kan jag läsa hur många gånger som helst.

9. Om du skulle bli placerad i en skräckbok, vilken bok tror du att du har störst chans att klara dig i?
Hehe. Jag är egentligen väldigt lättskrämd så risken är att jag skulle dö på en gång bara genom att skrämma slag på mig själv. Däremot hade jag nog klarat mig ganska bra i Johan Theorins Bengångarna (novell, visserligen), mest för att jag nog aldrig i livet hade begett mig ut på en kyrkogård mitt i natten för att gräva upp ett lik – hur mycket juveler det liket än gömt på sig.

10. Om du skulle skriva en bok, inom vilken genre skulle den vara?
Någon slags skräck, förmodligen.

11. Vilken saga tycker du bäst om?
Åh, det finns massor av sagor jag tycker om, jag är en sagoälskare. Men jag är omåttligt förtjust i en vandringssaga som finns i massor av olika versioner, de förmodligen mest kända går under namnen Prins Hatt under jorden, Östan om solen och västan om månen och den mer mytologiskt betingade versionen Amor och Psyche. Alla är de fantastiska, alla går under samma tema.

2 reaktioner på ”Mer enkätskoj!

  1. Vad roligt att du ville svara! 🙂

    Jamen Dumbledore är självklar, att jag inte tänkte på honom själv! Tänk att få ta del av en visdom eller två från honom, det vore något det.

    Skinn Skerping ser så himlars bekant ut när jag ser framsidan, men jag kan inte komma ihåg att jag läst det, det får allt bli av nu då 🙂 Tack för tipset!

    Åh de sagor du nämnde är ju galet vackra, älskar dem också 🙂

Kommentera