Mer om Gösta Berlings saga

Om någon skulle fråga mig vilken som är min favoritbok, skulle jag naturligtvis först slingra mig lite och säga ”åh men nä, alltså det går ju inte, det finns ju så måååånga…”

Sedan skulle jag säkert börja rabbla titlar i en sådan oändlig svada att mina stackars vänner och lyssnare för länge sedan slutat lyssna (men åtminstone förhoppningsvis fortfarande skulle vara mina vänner).

Men om någon faktiskt satte den där omtalade kniven mot min strupe skulle jag ändå klämma fram ett: ”Ja men ooookej då. Det är Gösta Berlings saga. Om jag nu måste välja. Är du säker på det? Är du helt säker…?”

Så. Då var det ur världen. Gösta Berlings saga är, kort och gott, precis vad det låter som. En saga, eller en skröna om man så vill, med den oefterhärmlige Gösta Berling i spetsen. Selma Lagerlöf berättar dock bara inte om den fallne prästen och den världsfrånvände poeten utan också om de människor som finns omkring honom, om de som älskar och hatar honom men aldrig riktigt kan låta bli att påverkas av honom.

Framförallt är det Selma Lagerlöfs vackra språk som höjer läsupplevelsen till skyar där ingen annan bok riktigt kan nå den. Ingen kan skriva som Selma.

O, sena tiders barn!
Jag har ingenting nytt att berätta er, endast det, som är gammalt och nästan glömt. Sägner har jag från barnkammaren, där de små sutto på låga pallar kring sagoberätterskan med det vita håret, eller från stockelden i stugan, där drängar och torpare sutto och språkade, medan ångan rykte från deras våta kläder och de drogo knivar ur läderslidan vid halsen för att breda ut smör på tjockt, mjukt bröd, eller från salen, där gamla herrar sutto i vaggande gungstolar och, livade av den ångade toddyn, talade om flydda tider.

Jag har läst Gösta Berlings saga säkert fem gånger redan, och det här var tredje gången jag lyssnade på den. Läs den absolut, men lyssna gärna också. Det är ett långtidsprojekt på ungefär sexton timmar men oj vad det är värt det! Det är Per Myrberg som läser och han gör det så bra, så bra.

Jag har skrivit mycket mer om Gösta Berling tidigare, här.

1 reaktion på ”Mer om Gösta Berlings saga

Kommentera