Mer om mina vampyrfavoriter

För några veckor sedan berättade jag om sju av mina favoritböcker inom vampyrgenren, idag tänkte berätta om sju favoritvampyrer – jag har många fler än de som stänker blod över mina favoritböcker.

Det här kommer inte handla om de berättelser jag tycker varit vidrigast eller de jag blivit mest rädd för – de flesta av dem kan ni hitta i de här böckerna. Men vissa vampyrkaraktärer stannar i minnet ändå – för att det har varit intressanta, udda, svårtolkade eller helt enkelt roliga. Vissa är helt enkelt parodier men som med alla sådana tycker jag det är kul – så länge man gör det bra.

Det här inlägget kommer handla om dem.

Min första vampyrkärlek var ett vampyrspöke med löständer som rullade omkring i rullstol med helveteshunden Cyril i knät och drömde om de dagar han bitit frodiga hemtjänster men nu inte gjorde mycket mer än nafsade. Han hette Farbror Lafsen och du hittar honom i den underbara boken Spökena från Carra av Eva Ibbotson. Jag läste den när jag var tio år och jag älskar den än idag.

Inte långt därefter började jag läsa Anne Rice och bekantade mig med den dubbeltydige Lestat. Han är en komplex karaktär, en svårtolkad aristokrat som dödar unga kvinnor för nöjes skull och som man både fasar över och inte kan låta bli att fundera på.

Seriernas serie – för mig kommer alltid Buffy vara den bästa serie som gjorts och favoriten från den heter självklart Spike. Även han är en mångtydig karaktär, jag vill inte spoila för mycket men man kan säga att han förändras under seriens gång och hans motiv blir både tvetydiga och annorlunda. Mest älskar jag honom dock för de underbara elakheter han spottar ur sig – han är galet rolig och en fantastiskt mångfacetterad karaktär.
(Bild hämtad härifrån, där du också kan läsa mycket mer om du inte är rädd för grova spoilers)

Jag kommer också berätta om tre vampyrfavoriter från Twilight– serien. Ingen av dem heter Edward. För hur underbar kärlekshistorien än är så är mina tre vampyrfavoriter från serien inga drömkillar utan tre ganska buttra gamla gubbar. Alistair är en halvtokig gammal vampyr som i Breaking Dawn huserar på familjen Cullens vind, muttrande för sig själv. Jag tycker han är ett underbart inslag bland alla tjusiga och skräckinjagande vampyrvänner till Cullens och en underbar personifiering på uttrycket ”tomtar på loftet”.

Vladimir och Stefan är även de gamla, två vampyrer som är en härlig pastisch på Dracula – rödögda rumänska vampyrer som inte vill annat än att störta Volturi och få tillbaka sitt välde. Dessutom är de tvillingar och fyller i varandras meningar – också hysteriskt roliga framförallt för den udda syn de utgör i sammanhanget.

Sist, men inte minst, missa inte den här musikvideon. Det är Heart av Pet Shop Boys där ingen mindre än den fantastiske Ian McKellen spelar huvudrollen som…. ja, vad tror ni?

23 reaktioner på ”Mer om mina vampyrfavoriter

 1. Håller med dig om Spike, hans karaktär är verkligen intressant och framförallt väldigt härlig i sina kommentarer! =) Inte en tråkig stund när Spike är med inte.

  Jag tycker ärligt att alla andra karaktärer än just Bella och Edward är intressanta i Twilight böckerna!

 2. Hm, jag skulle väl inte påstå att Lestat är en ”i grund och botten ond” karaktär, han är betydligt mer mångbottnad karaktär än så. I första boken i Vampyrkrönikan (Interview with the Vampire) får man ju lära känna honom ur Louis perspektiv och det skiljer sig så klart ganska mycket från hur Lestat presenterar sig själv i den efterföljande boken (The Vampire Lestat). Sedan får man ju lära sig mer och mer om honom i böckerna därefter (Queen of the Damned, The Tale of the Body Thief och Memnoch the Devil) och även i andra böcker i serien, (Merrick, The vampire Armand, Blood and Gold) får man se honom ur andra karaktärers perspektiv.
  Visst är han impulsiv, självisk, arrogant och ibland väldigt grym, men han är passionerad, konstnärligt lagd, nyfiken och inte minst i stort behov av bekräftelse och sällskap.

  1. Absolut! Jag kände väl mest att jag bara skulle sammanfatta på några korta rader och det var svårt att få med allt. Kontentan jag ville få fram var egentligen att han är komplex så det kanske var fel ordval. Det jag egentligen menade var att han var ”ond” om man skiljer på onda vampyrer och ”goda” vampyrer framförallt i senare litteratur.

  2. Ja, någon direkt ”god” typ är han ju inte xD Men det är som det som är skönt med honom också, han är förvånansvärt mänsklig. Varken en ängel eller en djävul.

 3. Hm, jag skulle väl inte påstå att Lestat är en ”i grund och botten ond” karaktär, han är betydligt mer mångbottnad karaktär än så. I första boken i Vampyrkrönikan (Interview with the Vampire) får man ju lära känna honom ur Louis perspektiv och det skiljer sig så klart ganska mycket från hur Lestat presenterar sig själv i den efterföljande boken (The Vampire Lestat). Sedan får man ju lära sig mer och mer om honom i böckerna därefter (Queen of the Damned, The Tale of the Body Thief och Memnoch the Devil) och även i andra böcker i serien, (Merrick, The vampire Armand, Blood and Gold) får man se honom ur andra karaktärers perspektiv.
  Visst är han impulsiv, självisk, arrogant och ibland väldigt grym, men han är passionerad, konstnärligt lagd, nyfiken och inte minst i stort behov av bekräftelse och sällskap.

  1. Absolut! Jag kände väl mest att jag bara skulle sammanfatta på några korta rader och det var svårt att få med allt. Kontentan jag ville få fram var egentligen att han är komplex så det kanske var fel ordval. Det jag egentligen menade var att han var ”ond” om man skiljer på onda vampyrer och ”goda” vampyrer framförallt i senare litteratur.

  2. Åh, det är precis det jag älskar med The Vampire Chronicles, hur facetterad Lestat är beroende på genom vems ögon man ser honom. Gillar speciellt ställena där Louis och Lestat berättar om samma händelse helt olika (t.ex. så säger ju Louis sig ha träffat Lestat i New Orleans efter händelserna i Paris, medan Lestat säger att han inte har träffat Louis sedan före det som hände i Paris. Någon av dem måste ju ljuga – jag gissar på Lestat).

  3. Ja, någon direkt ”god” typ är han ju inte xD Men det är som det som är skönt med honom också, han är förvånansvärt mänsklig. Varken en ängel eller en djävul.

   1. Nej, han är ju inte det och egentligen borde man ju inte kategorisera honom som varken eller. Han är komplex, helt enkelt 🙂

 4. Jag älskar Spike och Lestat. Spike mest av allt. Såg faktiskt avsnittet som bilden är hämtad från igår, ett av mina absoluta favoriter bland Buffy-avsnitten, i och med att man får se hur Spike blev vampyr 😀

 5. Jag älskar Spike och Lestat. Spike mest av allt. Såg faktiskt avsnittet som bilden är hämtad från igår, ett av mina absoluta favoriter bland Buffy-avsnitten, i och med att man får se hur Spike blev vampyr 😀

 6. Tackar för ett informativt inlägg! 🙂 Jag har sagt det förut, Spökena på Carra är en helt underbar bok som alla småttingar och storingar borde läsa. ^^
  Hihi, vampyren Spike ser ut som en rockig version av den där snubben i Top Model. Jay eller Ray eller vad han heter. 🙂

  1. Hahaha, Spike som Jay, det har jag aldrig tänkt på men det var definitivt en rolig bild att få framför sig 😉 Annars har jag mest tänkt på Billy Idol när jag ser honom i den utstyrseln 🙂

 7. Fiktiviteter skrev att även du är vampyrfantast! 🙂 Jag har nyligen blivit ”biten” och surfar runt bland bloggar för att hitta några mer som är facinerade av just vampyrer. Jag har inte sett ”Buffy” än, men som jag har förstått så är det något jag bör se. Jag är mest blivit facinerad över hur olika vampyrer framställs, jag är inte inne så mycket på just skräcken. Skulle vara roligt att ”träffas” och diskutera det här med vampyrer, som en liten ”bokcirkel”, t.ex. ha läst eller sett någon tv-serie och prata om just hur vampyrerna framställs där. Skulle du vara intresserad av det?

  1. Ja det stämmer, jag är vampyrfantast 🙂 Buffy borde du absolut se om du gillar vampyrer, förutom att vara en jättebra vampyrserie är det min all-time-favourite TV-serie, fruktansvärt bra!
   Spännande vinkling, själv är jag skräckfantast och älskar skräckdelen av vampyrfiktion men tycker också det är spännande att se hur författare/film framställer vampyrer. Vampyrbokcirkel hade varit fantastiskt kul, nu vet jag inte var du bor men själv bor jag i Umeå. Annars kan man ju bokcirkla över nätet 🙂

 8. Fiktiviteter skrev att även du är vampyrfantast! 🙂 Jag har nyligen blivit ”biten” och surfar runt bland bloggar för att hitta några mer som är facinerade av just vampyrer. Jag har inte sett ”Buffy” än, men som jag har förstått så är det något jag bör se. Jag är mest blivit facinerad över hur olika vampyrer framställs, jag är inte inne så mycket på just skräcken. Skulle vara roligt att ”träffas” och diskutera det här med vampyrer, som en liten ”bokcirkel”, t.ex. ha läst eller sett någon tv-serie och prata om just hur vampyrerna framställs där. Skulle du vara intresserad av det?

Kommentera