Mer spännande nyheter! (eller barnboksdrottning möter skräckkung)

Knappt hade nyheten om att bokmässans seminarieprogram nu finns till allmän beskådan hunnit svalna förrän jag läser hos Enligt O att det ska göras en ny filmatisering på Bröderna Lejonhjärta. Den som känner mig, eller läser den här bloggen, har säkert snappat upp att Bröderna Lejonhjärta är en av mina absoluta favoritböcker. Dessutom älskar jag filmen gränslöst även om, som Enligt O också påpekar, Katla inte är någon speciellt vacker eller skrämmande skapelse. Men miljön! och skådespelarna! och musiken! Åh!

Nu ska Tomas Alfredsson alltså göra en ny filmatisering – och enligt DN är det ingen mindre än John Ajvide Lindqvist som ska skriva manuset. Jag är ju ett stort fan av John Ajvide Lindqvist men just den kombinationen hade jag nog inte gissat. Det här är en berättare av rang vi talar om så förhoppningsvis blir det bra ändå – jag är otroligt nyfiken på resultatet. Egentligen vill jag inte se filmen för jag vill inte förstöra bilden av Olle Hellbom- filmen men jag kommer nog inte kunna låta bli.

 Vad tror ni om den kommande filmen?

11 reaktioner på ”Mer spännande nyheter! (eller barnboksdrottning möter skräckkung)

 1. Jag förstår inte varför det behövs en ny version av ”Bröderna Lejonhjärta”? Har en ny version ens drömma om att toppa den gamla?

  Däremot skulle jag vilja se en ny filmatisering av en av mina favoritromaner: ”Driver dagg, faller regn” av Margit Söderholm. Den kom ut 1943 och filmatiserades sedan 1946. Men ja, det var som sagt sextiosex år sedan. Trettioett år äldre än Olle Hellboms redan närmast perfekta version av ”Bröderna Lejonhjärta”. Och trots att den nog är bra för att vara så gammal, så är den ändå i svartvitt och alldeles för kort (en roman på 500 sidor förtjänar mer än 95 minuter på film för att göras rättvisa). Men jag undrar om någon ny version av den någonsin kommer, såvida jag inte lyckas göra den sjäv.

  1. Nej, alltså jag älskar ju också originialfilmen och jag är inte ens säker på om jag kommer se den nya filmen. Om det blir, så blir det nog bara utav nyfikenhet. Jag vill ändå se vad de kan göra!

   Den andra filmen har jag faktiskt inte hört talas om!

 2. Hellboms film kommer ju alltid att vara den enda filmatiseringen av Bröderna Lejonhjärta för mig. Det är ju den man växt upp med och älskat sedan man var liten. Men jag tror ändå att det kan bli spännande att se vad man hittar på i den nya filmatiseringen. Nackdelen är att jag befarar att det kanske inte alls blir så nytt, utan att man bara gör en remake på Hellboms film, fast med en bättre Katla.

  1. Jag håller med. Jag älskar som sagt originalfilmen och jag tror också det alltid kommer vara Filmen för mig – men jag är ändå nyfiken på vad de kan göra med den nya. Risken när JAL är inblandad är ju att det blir mer skräck men samtidigt ska den ju kunna ses av yngre också..

   1. Jo, och om jag får lägga mig i lite så vet jag att vi i svenskan har diskuterat att det kan vara nödvändigt med nyfilmatiseringar av vissa av Astrid Lindgrens verk – just bara för att barn idag inte är imponerade av effekterna i de gamla filmatiseringarna som man själv har växt upp med. Det blir såklart en nytolkning, men det kan också vara en drag i att hålla Lindgren levande eller för att väcka intresset för hennes verk i ett annat steg för dem som inte upptäckt henne än …

    1. Ja, det är sant! Bara de gör det på ett bra sätt, så. Alla sätt för att få barn att upptäcka litteratur och att hålla författare som Astrid Lindgren levande är ju bra 🙂

 3. Jag är också ett stort fan av Bröderna Lejonhjärta och älskar filmen. Även om det är en bra regissör blir det nog svårt att toppa den kärlek som så många redan känner för ”originalet”. Dock har jag hört många som tycker att 70-talsfilmen just är för mycket 70-tal. Själv gillar jag deras riddarpage-look. 🙂 Men det blir kul att se hur de skruvar upp specialeffekterna! Jag tyckte att filmen var ganska otäck som den var när jag var liten, men idag känns det rätt så tamt.

Kommentera