Min läsning för X antal år sedan

Jag hittade en utmaning hos Bokomaten som jag tyckte var hemskt rolig!

För 20 år sedan var jag tre år och det minns jag inte så väl men jag jag vet att mamma läste högt för mig och mina syskon, som hon alltid har gjort.

För 15 år sedan var jag åtta år gammal och började uppvisa klara tendenser på att bli en bokmal av värsta sort. Jag plöjde mammas Sprakfåle- serie och Kittyböcker men kanske framförallt Eva Ibbotssons böcker, det var dem som startade alltihop och då framförallt Hemligheten på Perrong 13. Även Tom Sawyers äventyr och Huckleberry Finns äventyr av Mark Twain upptäcktes runt den här tiden.

För 10 år sedan var jag tretton år och om jag minns rätt hade jag ägnat året åt att plöja Jules Vernes samlade verk. Det var även här jag började vara med i Läslusen och genom den klubben och det året fick min allra första vampyrbok, I fullmånens sken. Jag minns den otroligt väl, och den ledde mig också in på det skräckspår som något år senare skulle leda mig till Poe och Anne Rice. Jag har mycket att tacka den där boken för. Det var också runt den här tiden morfar började mata mig med ”vuxen”böcker, Ängeln på sjunde trappsteget, Brott och Straff osv. Ett år tidigare hade ju också den viktigaste bokhändelsen i mitt liv inträffat, jag hade fått Harry Potter och De Vises Sten i julklapp av min morbror Claes. Och ingenting blev sig sedan riktigt likt igen.

För 5 år sedan
var jag arton år och kanske inte i min bästa fas i livet, direkt. Jag växlade mellan att ha inte ha någon läslust alls på grund av andra omständigheter, och att stänga in mig i dagar med bara en bok och hörlurar i sällskap. Vid den här tiden (med några års marginal fram eller tillbaka möjligtvis) fastnade jag inte bara för Edgar Allan Poe utan även för Shakespeare, Jane Austen, Charlotte Brontë och Agatha Christie. Jag blev en sucker för engelsk litteratur och jag började även läsa Dean Koontz och Stephen King. Plus allting som min kära engelskalärare på gymnasiet tryckte i handen på mig jämt och ständigt. Hon var själv en läslus och älskade att hon hittat en elev som också var det.

Idag har jag tre och ett halvt års litteraturvetenskap på Växjö Universitet bakom mig och bor i Östersund, inget av vilket jag hade trott för 5, 10 eller 15 år sedan. Men böcker älskar jag fortfarande och både Harry Potter och mina vampyrer har följt mig till dags dato, liksom skräckromantiken och de historiska berättelserna som fortfarande är mina absoluta favoriter. Förhoppningsvis sitter jag även om 20 eller 30 år med en bok uppslagen i knäet och nya världar att resa till.

Kommentera