Mina bästa tips på ljudböcker

Igår skrev jag ett inlägg om hur och när jag lyssnar på ljudböcker, och varför jag tycker om det så mycket – särskilt när jag inte orkar läsa tryckta böcker. Ljudboken är ett sätt att verkligen vila i litteratur för mig, klicka här för att läsa hela inlägget eller scrolla ner till gårdagen. Idag följer jag upp inlägget med att lista några ljudböcker som jag har lyssnat på som jag tycker fungerar alldeles särskilt bra som ljudböcker eller där jag tycker uppläsaren gör ett fantastiskt jobb.

För mig är en ljudbok en tolkning av originaltexten, en uppläsare gör ett avtryck på ungefär samma sätt som en översättare gör. En bok kan bli en helt annan genom en särskilt bra eller dålig uppläsning och vad en tycker om i en uppläsning är såklart väldigt personligt. Mina favoriter kanske inte alls fungerar i någon annans öron. Med det sagt är det här min favoritlista, med uppläsare inom parantes. Klicka på böckerna för att läsa min recension.

Romaner/noveller/poesi

Tusen strålande solar – Khaled Hosseini (Sharon Dyall)
Bli som folkStina Stoor (Stina Stoor)
Jag är en grön bänk i Paris – Kerstin Thorvall (Kerstin Thorvall)
Blybröllop – Sara Paborn (Anna Godenius)
Jag är ju så jävla easy going – Jenny Jägerfeld (Jenny Jägerfeld)
Mina smala axlars längtan – Maria Frensborg (Katharina Cohen)
Inuti huvudet är jag kul – Lisa Bjärbo (Lisa Bjärbo)

Historiska romaner

Utvandrarna– serien – Vilhelm Moberg (Per Sjöstrand)
Mina drömmars stad– serien – Per Anders Fogelström (Helge Skoog)
Sagan om Turid– trilogin – Elisabeth Östnäs (Alexandra Drotz Ruhn)

Deckare

Shirin Sundin- serien – Katarina Wennstam (Alexandra Rapaport)
Sanning med modifikation – Sara Lövestam (Julia Dufvenius)

Fantastik/skräck

Yuko – Jenny Milewiski (Viktoria Flodström)
Harry Potter– serien (på engelska) – JK Rowling (Stephen Fry)
Mumin– böckerna – Tove Jansson (Tove Jansson)
Alla Astrid Lindgrens böcker (Astrid Lindgren)

Icke-fiktiva böcker

Scener ur hjärtat – Malena Ernman och Svante Thunberg (Malena Ernman)

Humor och spänning

Kronan – Annalena Hedman (Helena Lindegren)
Grattis världen, jag är här nu – Elin Ek (Elin Ek)
Det var mina favoriter! Vilken är din?

Kommentera