Minirecensioner 2: Ett stycke Jämtland

Det är nu nästan exakt sex år sedan jag bytte Småland mot Jämtland och mycket har jag lärt mig och funderat på sen jag flyttade hit. Som varför en envisas att säga ”Norrland” om halva Sverige när inte en själ säger ”Götaland” eller ”Svealand”. Jag har också lärt mig att jämtar är mycket mer lokalpatriotiska än smålänningar.

I boken Republiken Jämtland – allvar eller yra? berättas det en del om det, men framförallt om hur 9789197702331_large_historien-om-republiken-jamtland-allvar-eller-yrabegreppet ”Republiken Jämtland” uppstod – tydligen var det mer eller mindre ett skämt som kom sig ur att Jämtland var ett självstyre för sisådär tusen år sen. Nog så, men lokalpatriotismen i det här landskapet går nog djupare än ett reklamjippo som blivit standarduttryck – och är säkert djupt förknippat med jamtskan. Om det får en inte veta så mycket i Republiken Jämtland, vilket är synd. Mest fokuseras det på alla ”frihetsförbund” som bildats för att befria Jämtland från ”storsvensken”. Ja, skämt, kanske, men för mig får faktiskt många av berättelserna otäcka associationer – inte bara det här med att dela upp folk i bättre folk och sämre folk. Också att ganska mycket verkar handla om att få tillbaka från den skog och vattenkraft som lämnar landskapet till förmån för elbförbrukningen i södra Sverige – men att det dock verkar mest vara ”jämtarna” som ska få tillbaka, inte samerna som bodde och brukade marken långt innan jämtarna gjorde det.

9789163397448_large_jamtlandska-mordDelade känslor av Republiken Jämtland…, helt klart. Delade känslor hade jag också för Jämtländska mord, mest för att den hade en smaklös baksidestext. Men ett stycke lokalhistoria är den och det är fruktansvärda mord Bengt Eriksson målar upp – än mer för att de faktiskt har hänt på riktigt och i ens närområde inte minst. Det är läskigt att känna igen platserna på bilderna. Tiden morden utspelar sig under är främst 1800- talet och det gör att en också får sig en historielektion på köpet. Ett annorlunda liv, annorlunda förutsättningar och ofta andra orsaker att begå mord för – men ibland inte långt ifrån vad som kan hända idag, heller.

 

Kommentera