Minirecensioner 4: Om glömda kvinnor och bortglömd historia

3199238För några månader sen var jag på jobbkonferens i Holmsund utanför Umeå och fick då lyssna jag på en föreläsning av författaren Annica Wennström som rörde mig djupt. Hennes bok Lappskatteland var som att läsa en slags större version av de saker hon sa på föreläsningen, om hur det är att vara samisk i Sverige då och nu. Om utanförskapet, att ses som mindre värd eller inte som en hel människa. Lappskatteland börjar på 1800- talet med förskjutning och förakt, både från staten och nybyggarna, och slutar med att en kvinna letar upp en släkthistoria som föräldrar och förfäder skämts för i generationer. Även boken rörde mig djupt.

Under den dryga timme vi satt och lyssnade fick vi också höra ett mycket vältaligt, och svart 16009230humoristiskt, exempel på hur ett annat förakt – kvinnoföraktet – också det lever kvar i våra dagar. En efter en gicks böcker som skrivits om Holmsunds sågverks historia igenom, välkända författares böcker, och ingen berättade om kvinnornas roll. Det var i skuggan av detta Annica Wennström bestämde sig för att skriva boken Svart kvark, en skönlitterär tolkning av kvinnornas situation under 1930- och 1980- talens Holmsund, En bra bok, en bok jag tyckte mycket om. Inte lika mycket som Lappskatteland, men ändå mycket.

4 reaktioner på ”Minirecensioner 4: Om glömda kvinnor och bortglömd historia

  1. Lappskatteland verkar riktigt intressant! Blir sugen på att läsa. 🙂
    Visste inte att det fanns böcker om Holmsund. Det är alltid roligt när miljöer man känner igen finns med.. Önskar mig fler böcker som utspelar sig i Umeå.. 😉

Kommentera