Mirakel – Renate Nedregård

Mirakel är historien om en idol i sin tid, om Rakel som sjunger i kyrkokören Ten Sing och blir headhuntad till norska Idol. I Idol gör hon succé och efter Idol får hon skivkontrakt och hamnar i London.

Mirakel är till att börja med ett bra exempel på en baksidestext som inte fungerar. Den gav mig intrycket att boken skulle handla om Rakels tid i Idol och att det skulle ta sin början vid audition. Det gör det inte, boken hoppar mellan tiden efter Idol, tiden före och några få blickar på Idol-tiden. Det blir ganska mycket tidshopp och det är inte särskilt bra uppdelat, många gånger blir jag ganska förvirrad över när och var en händelse utspelar sig. Jag tycker också att vissa händelser kunde få lite mer förklaring, det känns ofta som det saknas något och jag lyckas aldrig komma Rakel inpå livet.

Men Mirakel belyser verkligen både fördelar och nackdelar med kändis- och idollivet och jag kan tänka mig att den kan vara bra för elever att läsa i skolan och diskutera i grupp, det kommer upp många frågor. Rakel förändras från att vara en körsångare i kyrkokören till att vara världskänd idol och många val på vägen leder till både bra och dåliga saker. Som diskussionsbok kan den säkert fungera utmärkt.

Men jag hade inte så stor behållning av Mirakel. För mig blir historien både ganska tillplattad och falsk, jag kan inte sätta fingret exakt på vad det är men historien berör mig aldrig. Det känns som att författaren radat upp en lista med punkter som hon velat berätta om och sedan gjort det, det känns lite ytligt och ibland också förhastat, som att författaren skriver för att hon ska och inte för att hon älskar det.

Kanske är det en bok främst för ungdomar, många bra ungdomsböcker tycker jag man kan läsa som vuxen också men just Mirakel föll mig inte i smaken.

Gilla Böcker, 2011.

Andra som läst: Breakfast Book Club, En bok om dagen, Böckerx3, Boktokig.

0 reaktioner på ”Mirakel – Renate Nedregård

  1. Åh, det är alltid lika spännande att skriva en negativ recensions om något som alla andra verkar gilla, hah. Jag är själv lite sugen på att läsa den här boken, men jag har så himla mycket annat att läsa just nu… :/

  2. Vi skrev visst båda att den skulle vara bra att diskutera i skolan, mig personligen gav den inte särskilt mycket men jag tror att det här är en historia som kan engagera tjejerna i sjuan…

    1. Ja jag såg det 🙂 Jag tror den kan vara bra som diskussionsbok, just för valen hon gör. Men jag tyckte inte den var särskilt bra skriven ändå…

Kommentera