Mirrors

En före detta polis försöker få ordning på sitt liv och skaffar ett jobb som säkerhetsvakt vid de förkolnade ruinerna av det en gång berömda varuhuset ”Mayflower” i New York. Men snart börjar han se vidriga skräckbilder i byggnadens speglar, och han måste börja gräva djupt i hemligheterna kring husets förflutna. (från discshop)

Mirrors verkar på ytan vara en klassisk skräckfilm, en sådan som skrämmer skiten ur en men kanske inte ändå lämnar en med det absolut mest djupa intrycket.
Och den kunde ha varit det. Den har alla förutsättningar att vara sevärd både på papperet och i de inledande scenerna. Inledningen är både groteskt vidrig, olycksbådande och lagom spännande för att man ska vilja veta vad som gömmer sig i historien.

Tyvärr har Mirrors de två absolut vanligaste felen som brukar göras med sådana här filmer: Den är alldeles för förutsägbar, och till slut försöker de alldeles för mycket. För mig är det allra mest skrämmande i filmer, och jag misstänker att jag inte är särdeles ensam, det psykologiska och det i det närmaste obefintliga. Den krypande skräcken, den som inte visar sig och därför i vårat sinne kan ta sig nästan vilken form som helst.

Inledningsvis präglas Mirror just av den typen av skräck, och det är det som gör den så bra. Tyvärr är det bara inledningsvis, eller fram till andra halvan tar sin början. Ju mer av historien som börjar nystas upp, desto mer luckor börjar också handlingen utmärkas av, och dest mindre trovärdig blir den. Upplösningen är förvisso nagelbitar-spännande och är snyggt uppdelad på två handlingar, men när saker och ting börjar urarta blir det inte lika spännande längre och slutet lämnar efter sig ett stort frågetecken. Inte ett sådant där snyggt frågetecken, ett sådant som brukar benämnas ”öppet slut” och får tittaren att tolka händelserna efter eget huvud, utan snarare ett frågetecken som föregås av ett ”och” eller ett ”hur tänkte de där…..”

Så, slutbetyget blir väl ett tveksamt ”mja”, eller ett ”kanske sevärd”. Den har det ändå. Nästan. Och stundals är den bra. Faktiskt.

Kommentera