Mitt läsår 2009

Jag tycker det är roligt att efter årets slut gå tillbaka och se vilka böcker man har läst, vilka man minns och vilka som gjort störst intryck på en. Förra året var det lätt att samla de tre bästa jag läst 2008 – Twilight, Låt den rätte komma in och Boktjuven. 2009 års bästa läsupplevelse och mest älskade bok är bara en – Carl-Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia. Näst efter den gjorde också Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger ett djupt intryck på mig.

Det här är de böcker jag läste under 2009 – med undantag av Wuthering Heights och Mysteriet Edwin Drood är det endast böcker jag inte hade läst innan. Jag har dock inte räknat med alla otaliga omläsningar eller en del böcker jag lånat och läst men sedan inte orkat/velat skriva en recension om.

Allt som allt har jag recenserat 48 böcker i år, jag har väl läst en trettio till kanske. Ovanligt få har i år varit engelska böcker, bara nio av nedanstående. Ovanligt många har varit amerikanska, hela sjutton stycken och ännu fler har varit svenska, arton stycken. Ganska så ovanligt som sagt, jag får väl säga att jag har vidgat några vyer i alla fall. Men jag är tydligen fortfarande allra svagast för skräck, 20 böcker räknar jag till skräckgenren.

Det nya läsåret börjar jag med serien om Arn (om de finns tillgängliga på bibblan), sedan väntar ännu fler olästa Dean Koontz i min bokhylla, jag vill läsa fler böcker av Andreas Roman och jag vill utforska Carl-Johan Vallgrens författarskap djupare. Dessutom ser jag verkligen fram emot John Ajvide Lindqvists nya bok som släpps den 18 maj. Det blir nog en del skräck i år också tror jag.

Wuthering Heights – Emily Brontë
The Tales of Beedle the Bard – J. K. Rowling
Jonathan Strange & Mr. Norrell – Susanna Clarke
The Host – Stephenie Meyer
Blixtsken – Dean Koontz
Stäppens krigare – Conn Iggulden (Del 1 Erövraren)
Människohamn – John Ajvide Lindqvist
Phantoms – Dean Koontz
Andarnas Hus – Isabelle Allende
Rosens Namn – Umberto Eco
Den amerikanske pojken – Andrew Taylor
Midvinterblod – Mons Kallentoft
Glappet – Christina Herrström
Sommardöden – Mons Kallentoft
Vakande ögon – Dean Koontz
Den vidunderliga kärlekens historia – Carl-Johan Vallgren
Jenny S – Denise Rudberg
Grabben i graven bredvid – Katarina Mazetti
Familjegraven – Katarina Mazetti
The gravedigger’s daughter – Joyce Carol Oates
The Catcher in the Rye – J. D. Salinger
The Outcast – Sadie Jones
Nomaderna – Carl-Johan Vallgren
The Strain – Guilllermo del Toro & Chuck Hogan
Eric – Terry Pratchett
Kryptan – Kate Mosse
Färden genom mangroven – Maryse Condé
Mysteriet Edwin Drood – Charles Dickens
Körkarlen – Selma Lagerlöf
Öster om Eden – John Steinbeck
Bannlyst – Selma Lagerlöf
Skumtimmen – Johan Theorin
Psykopaten – Dean Koontz
När änglar dör – Andreas Roman
Total kontroll – David Baldacci
The Turn of the Screw – Henry James
En natt på Daemon Hall – Andrew Nance
Tidsresenärens hustru – Audrey Niffenegger
Dead until Dark (Del 1 i Southern Vampire Novels) – Charlaine Harris
Marked (Del 1 i House of Night) – PC Cast & Kristin Cast
The Exorcist – William Peter Blatty
A Time To Kill – John Grisham
Skuggorna i spegeln – Inger Edelfelt
Inés min själs älskade – Isabel Allende
Män som hatar kvinnor (Del 1 i Millennium) – Stieg Larsson
Flickan som lekte med elden (Del 2 i Millennium) – Stieg Larsson
Luftslottet som sprängdes (Del 3 i Millennium) – Stieg Larsson
Djävulens märke – Magnus Nordin

Kommentera