Monsterböcker på V

V var tydligen monsterbokstaven framför andra i bokhyllan! Först ut är två zombieböcker.

Jag är egentligen inget fan av zombielitt men Världskrig Z fastnade jag verkligen för. Den utspelar sig i en framtid där zombiekrigen har utraderat stora delar av befolkningen och där mänskligheten försöker skrapa ihop vad som är kvar av deras liv. Berättarjaget reser omkring och intervjuar överlevande och det som är så otroligt hemskt är inte blodsplatter och hålögda zombier utan rädslan och den mänskliga psykologin som beskrivs på ett verkligt ingående och trovärdigt sätt. Max Brooks lyckas koncentrera ett helts lands rädsla i en berättare och det är ohyggligt påträngande och skrämmande.

Även Varma kroppar fängslade mig, också den utspelar sig efter katastrofen blivit ett faktum och zombierna spritt sig över världen men den är totalt annorlunda än Världskrig Z.  I Varma kroppar får läsaren följa zombien R som för en tillvaro tillsammans med andra zombier på en övergiven flygplats och då och då ger sig in till staden för att leta efter människor att äta.
Det här är en annorlunda roman, märklig och frånstötande men ändå otroligt fascinerande. Isaac Marion lyckas med konststycket att förmänskliga så pass omänskliga monster som zombier och göra deras existens till en fråga snarare än bara äckel. Läs den!

Dessutom hittade jag tre vampyrböcker som nästan börjar på V. Jag fuskar lite.

The Vampire Lestat är andra delen i Anne Rices vampyrkrönika och den är en av mina favoriter i serien. Jag gillar Lestats komplexitet, att han har både onda och goda sidor och jag tycker hans historia är betydligt mer spännande än Louis i Interview with the vampire som är första boken i serien.

En annorlunda vampyrbok är Suzy McKee Charnas The Vampire Tapestry. Den odödlige doktor Edward Weyland berättar om sitt liv i avstyckade berättelser som nästan är som små noveller. Lågmält, spännande och intressant!

Mer klassiskt blir det i den fina lilla novellsamlingen The Vampyre, The Werewolf and other gothic tales of horror där höjdpunkten nog får sägas vara John Polidoris The Vampyre som sedan blev urtypen för många, många vampyrberättelser och är väl värd att läsas.

3 reaktioner på ”Monsterböcker på V

  1. Jag kommer nog däremot inte att hitta några monsterböcker på V. Jag har inte så många sådana över huvudtaget. Men låt oss se vad jag hittar.

    ”Vinterdrottningen” av Boris Akunin.
    Jag brukar inte gilla kriminalromaner, såvida det inte är något speciellt med dem. Men den här utspelar sig i 1800-talets Ryssland och är därmed också en historisk roman, så den får godkänt. Huvudperson är polisen Erast Fandorin.

    ”Vägg i vägg” av Václav Erben.
    En gång hade det gamla sekelskifteshuset i Prag varit fint och ståtligt. En rik familj ska ha bott där, tills de försvann till ett koncentrationsläger någonstans. Men nu har Tjeckoslovakien blivit en folkrepublik, så nu får många människor trängas där i huset. Och så börjar det också hända mystiska saker…

Kommentera