Mörkermånad

Januari brukar ibland gå under namnet ”dystopimånaden”, om det sedan är för att folk läser en himla massa dystopier eller för att kassan ofta brukar klirra dystopiskt tomt, kan vi väl låta vara osagt. Jag har inte läst någon dystopi än, men en väldans massa böcker som är mer eller mindre – oftast mer – mörka. Jag tror mest att jag drar mig åt det hållet just för att januari är så bokstavligt mörk, det blir förvisso ljusare för var dag men let’s face it – fyra minuter om dagen gör inte så himla mycket och det är fortfarande mörkt när man går till jobbet och mörkt när man kommer hem och således passar böcker med mörka historier ganska bra.

Hittills i år har jag läst Amanda Hellbergs Styggelsen och uppföljaren Döden på en blek häst, John Ajvide Lindqvists Låt de gamla drömmarna dö, Offerrit av Johannes Källström, Birdman av Mo Hayder och Parfymen av Patrick Süskind. Alla är mörka historier, den enda bok som inte uppvisar ett totalt brist på ljus är Reckless av Cornelia Funke men det var ändå ingen solskenshistoria. Jag ska nu också börja läsa Sharp Objects av Gillian Flynn, som tokhyllats i bloggvärlden och som också den utlovar kompakt mörker.

Det här är faktiskt inget medvetet val, det har bara blivit så. Vältrar ni er också i skräck, mörker och elände när solen är som allra mest frånvarande ute eller drar ni er hellre till solskenshistorier för att åtminstone hålla något sorts humör uppe?

0 reaktioner på ”Mörkermånad

  1. Läser och skriver mörka berättelser året om, men det kan nog stämma att de tenderar att bli mörkare under vinterhalvåret. Likadant med skräckfilm. 🙂

  2. Hej darliiiiiiiiing.

    har glömt säga det, min mobil har varit borta, jag har äntligen hittat den 🙂 Ring när du har tid 🙂

    Puss

    1. Okej, hade du inte bloggat hade jag börjat bli orolig 🙂 Jag ringer ikväll när jag slutat jobba! Pussss

  3. Jag visste inte ens att januari brukar kallas så, haha! sammanträffande att jag bestämde mig för att bara läsa dystopier i januari (för det bestämde jag mig för för någon månad sedan. 😛 ). Älskar dock att vältra mig i mörker när det är ruggigt och mörkt (älskar vintern också). Dock läser jag inte skräck, fantasy eller deckare överhuvudtaget men samhällskritiska och skräckartade framtidsvisioner funkar lika bra det. 😀

Kommentera