Mudbound – Hillary Jordan

Mudbound utspelar sig i den amerikanska Södern under och efter andra världskriget, kriget i Europa har satt sina spår även på andra sidan Atlanten men framförallt pyr rasismen i Mississippis delta där berättelsen utspelar sig. Laura flyttar motvilligt med sin man Henry från Memphis till en bomullsfarm långt ute på landet och vantrivs med livet utanför staden och med leran som täcker varje tänkbar del av omgivningen. Förutom Laura ger också hennes man Henry röst åt berättelsen, hans bror Jamie och den färgade familjen Jackson som är inneboende på gården och hjälper till med skörden mot en del av vinsten.

Lauras röst, hennes svårigheter och landskapet med dess bomullsåkrar, översvämningar och all denna lera – just det är vad som framförallt drar in mig i berättelsen, kopplar ett fast grepp och aldrig någonsin släpper ut mig. Det som är så fantastiskt med Mudbound är inte bara att Hillary Jordan ger olika karaktärer egna berättarröster utan också att hon lyckas göra alla så trovärdiga. Jordans berättarstil är avskalad men den ger ändå en närhet till berättelsen, platsen och människorna i den.

Rasmotsättningarna är det problem som lyser starkast, men inte bara i Mississippi. En kort blick ges in i andra världskrigets fasor genom den färgade soldaten Ronsels ögon – en blick som mer än många andra böcker om kriget verkligen materialiserar sig på näthinnan och inte försvinner. I Mudbound får läsaren möta alla sorters rasism, från Lauras vidrige svärfar Pappys öppna hat till Laura själv som inte hatar men som tycker det är självklart att den färgade hemhjälpen Florence ska äta ute på verandan medan hennes familj äter inomhus – till de färgade soldaterna som slåss för sitt land och kommer hem och möts av förakt.

Mudbound är en fantastiskt bra bok, en mörk berättelse där katastrofen hela tiden känns nära och där flera olika perspektiv ger en mångbottnad berättelse. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den.

Bokmilaskogen, Böckerx3 och …med näsan i en bok har också läst.

Köp den här eller här.

5 reaktioner på ”Mudbound – Hillary Jordan

  1. Jag tyckte också att det var lite jobbigt att läsa om striderna, usch. Har svårt för otäcka krigsscener i både böcker och på film, särskilt när man vet att det har hänt på riktigt. Men SÅ bra bok! 🙂

    1. Ja, speciellt när det är så väl beskriver som här. Det är så ledsamt också, Ronsel som bara vill hjälpa och så blir det så fel..

  2. Har hittills inte läst en enda recension som inte gillar – verkar vara en riktig höjdarbok! 🙂 Läspeppen på den är alltså sjukt hög hos mig, den ligger på nattduksbordet och bara väntar..

Kommentera