Musik- och litteraturutmaning, del 2

Karin på En bokcirkel för alla fortsätter med sin Litteratur- och musikutmaning och denna veckan vill hon att vi kopplar ihop en bok med Kraftwerks låt We are the Robots.

Genast tänker jag på boken The Stepford Wives av Ira Levin. Jag har själv inte läst boken men har velat läsa den länge, speciellt efter att ha sett filmen med Nicole Kidman från 2004. För att koppla ihop låten med boken krävs en del mindre spoilers, så vill du inte veta handlingen får du nöja dig med att sluta läsa här.

Fotografen Joanna Eberhart flyttar tillsammans med man och barn till den fiktiva byn Stepford i Connecticut. Stepford verkar vara himmelen på jorden och framför allt är fruarna i husen som tagna ur en amerikask inredningstidning för hemmafruar. Joanna blir misstänksam när ingen av fruarna verkar ha ett individuellt tänkande utan beter sig som zombies – och framförallt när hennes bästa väninna blir likadan över natten, också nyinflyttad till Stepford. Joanna misstänker att det är ortens herrklubb som är boven i dramat och upptäcker att de programmerar om sina fruar till robotar, för att de ska vara just – perfekta. Efter upptäckten att det finns en Joanna- robot som väntar på henne försöker hon fly från stan, men själva slutet ska jag inte avslöja här.

Kommentera