Något om Augustnomineringarna 2019

Jag tycker ofta att Augustpriset är ganska intressant. Det är mer folkligt än Nobelpriset, ofta är någon nominering lätt att förutse men ännu oftare överraskar nomineringarna. Ibland på ett bra sätt, ibland på ett dåligt. Jag läser otroligt lite nyskriven svensk litteratur för vuxna som inte är skräck eller annan fantastik så jag ger mig inte in i de kategorierna. I barn- och ungdomsklassen däremot, där känner jag mig hemma.

Eller kanske vi skulle göra som Enligt O föreslår och i år bara kalla den barnboksklassen. Augustjuryn förbisåg ungdomslitteraturen helt och hållet – ingen bok för barn över 12 år är nominerad. Detta är förstås ett enormt och dåligt misstag men det visar också på hur otroligt fel det är att klumpa ihop all barn- och ungdomslitteratur till en kategori. Det går inte att jämföra en bilderbok med en ungdomsbok.

Att ge vuxenklassen två kategorier och barn- och ungdomsklassen en visar på vilken låg ställning barn- och ungdomslitteratur har. De stora tidningarna är inte bättre, som om de vore en skriver de alla om priskategorierna i samma ordning: skönlitteratur för vuxna, facklitteratur för vuxna, barn och ungdom. Det är tydligt vilken de bryr sig minst om. Det är också märkligt att samma tidningar nästa dag kan ge spaltutrymme åt beklagandet att barn och unga läser allt mindre – kanske borde de själva syna sin egen del i att ge barn- och ungdomslitteratur så låg status.

Tre bilderböcker nominerades, en kapitelbok för 6-9 år och två kapitelböcker för 9-12 år. Av de nominerade har jag läst Dyksommar, som jag älskade! Just nu läser jag Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld, även de andra vill jag läsa förstås – särskilt Vänta på vind som en bibliotekariekollega tyckte mycket om. Bland de jag önskar skulle bli nominerade saknar jag allra mest Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg. Det är en fantastisk diktsamling och hoppades verkligen den skulle uppmärksammas. Här är alla nominerade, motiveringarna hittar du på Augustpriset.se

Sen kom vintern, Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget

Mitt storslagna liv, Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren

Vänta på vind, Oskar Kroon, Brombergs

Tiger, Tiger, Tiger, Åsa Lind & Joanna Hellgren, Rabén & Sjögren

Jordgubbsbarnen, Sara Olausson, Rabén & Sjögren

Dyksommar, Sara Stridsberg & Sara Lundberg, Mirando Bok

2 reaktioner på ”Något om Augustnomineringarna 2019

Kommentera